От няколко дни си мисля, как ми се яде шоколадов крем. Обаче нямах нищо конкретно, като идея. Разгледах няколко книги, прочетох няколко рецепти и най-накрая си харесах един. 

Исках да е лесен за приготвяне, с малко продукти и с многоооо шоколадов вкус. Затова реших да си направя печен шоколадов крем. Това не е крем, това е декадентски десерт, за най-големите фенове на шоколада. 


Плътен, с богат вкус на шоколад. Като най-прекрасния течен шоколад, който сте опитвали. Препоръчвам ви да изберете качествен шоколадов кувертюр, с който да го приготвите, така ще се насладите максимално на този шоколадов крем. 

Визуално би могъл да се сбърка с шоколадов пудинг, но истината е, че шоколадовият крем в чаша е много по-кремообразен, плътен и по-вкусен от обикновения пудинг! 

Направих пробно 4 чаши, те пък не стигнаха. Синът ми толкова ги хареса, че беше готов да изяде две. Затова съм обещала, че скоро пак ще правя. 😁


Рецептата е френска, от Нормандия и бързо ще се влюбите в нея. Oбикновено се сервира в малки бурканчета (оттук идва Pot). Идеални са за сладка закуска или десерт след вечеря. 

Днешната рецепта за шоколадов крем в чаша се приготвя, като се пече на водна баня. Получава се един прекрасен крем с неустоим шоколадов вкус. Единственият недостатък на крема е, че трябва да го чакате да се охлади добре, преди да го изядете.

За приготвянето са ви необходими мляко, сметана, жълтъци и малко захар. Шоколадът може да бъде черен или млечен, в зависимост от вашите предпочитания. 

Продукти: 
(4-6 порции)
 
100г шоколадов кувертюр 55-70% (аз ползвах смес от два вида на Callebaut (811 & 70-30-38)
200г животинска сметана 30-36%
200г прясно мляко
4 жълтъка 
30г кафява захар (или бяла, по избор)
 

 
Начин на приготвяне:
 
Сипете сметаната в касерола. Загрейте я на котлона, до кипване. Свалете я от огъня и изсипете шоколадовите каплети. 
Разбъркайте интензивно с метална или силиконова бъркалка, докато шоколадът се стопи и се получи хомогенна смес. 
 
Счупете яйцата и отделете жълтъците в купа. Белтъците приберете в малко бурканче, за да ползвате за друг десерт. По-надолу ще ви дам идеи, как да ги оползотворите. 
 
Добавете 1-2 с.л. захар към жълтъците и разбъркайте интензивно. Захарта не е задължителна, ако сте на диета, може да я пропуснете спокойно, това няма да се отрази съществено на вкуса на крема. Аз не съм слагала, защото прецених, че шоколадът е достатъчно сладък и мисля, че готовия крем беше идеален на вкус и сладост.
 
Добавете разтопения шоколад към жълтъците и разбъркайте със силиконова бъркалка, за да не вкарвате много въздух в сместа и да се образуват балончета. 
 
Включете фурната да загрее на 150С. 
 
Сложете 1 литър вода да заври на котлона. След което я свалете от огъня и отделете настрана.
 
Разпределете шоколадовия крем в 4 рамескин чашки или в стъклени. Приблизително в една чашка се събират около 150г крем. Ако имате по-малки чашки, ще ви излязат повече на брой.  
 


Сложете ги в тава. Залейте тавата с горещата вода. Формичките трябва да се покриват до горе долу до средата. 
 
Сложете внимателно тавата във фурната и печете около 30-40 минути. 
 
Ако имате термометър, може да го сложите и да проверите в средата на една от чашките, колко градуса е. Ако температурата е 73-75С, може да извадите формичките. Ако нямате термометър, леко натиснете с пръст в средата на една от формите.  Кремът трябва да е леко мек, леко да се тресе в средата, а не твърд. 
 
Извадете тавата от фурната. Извадете формите от водата и ги оставете да се охладят добре, след което ги приберете в хладилника за няколко часа.  

Съхранявайте в хладилник, за няколко дни. Преди употреба, извадете крема от хладилника за поне 30-40 минути, да се отпусне и консумирайте. 

По желание може да го поръсите с натрошени ферментирали какаови зърна или настърган шоколад. 

 

0 Comments