Тази римска бяла пица няма да остави никой любител на тестото равнодушен. Първо, защото приготвянето ѝ е супер лесно и второ, защото е неустоима - хрупкава, ароматна и толкова вкусна.

Римската бяла пица е много различна от класическата пица, която всички познаваме. Да кажем, че е нещо като мека бяла фокача, която да ядете директно или да я напълните с мортадела или шунка. 


Бялата пица е известна сред римляните, като пица е мортаца (pizza e mortazza). Това е най-прочутата римска улична храна, на която е невъзможно да устоите!

Римската бяла пица е висока, с хрупкава външна коричка и много мека отвътре, идеална за пълнеж. Ако я разточите малко по-тънко, ще имате вече друг тип пица, не римска. 😋



Страхотното на тази рецепта е, че няма месене. Ще ви трябват само лъжица и купа, в която да смесите съставките. Не ви трябват миксери, сила, дълго месене. Смесвате съставките и тестото е готово! Оставяте да втаса, а докато печете ще видите какви чудесни мехурчета въздух са се образували. Фантастично, нали?

Идеята за пица и мортаца се ражда на предприемача Адриано Антониоли и неговите партньори. Малката розова камионетка на бели точки обикаля улиците на Рим само с бяла пица и резачка за мортадела Болоня на борда. Тя се смята за един от първите римски алтернативни камиони за храна. Често може да го забележите в Трастевере или навсякъде, където има гладни хора.



И нещо много важно. В Рим ползват само Мортадела от Болоня. Защото това е единствената и оригинална мортадела, който може да се произвежда само в региона на Емилия Романя. 

Един от най-важните гастрономически продукти в района, който представлява разпознаваемата марка пица е мортаца. Мортаделата е родена в Болоня през 1661 г. Ще я познаете по емблемата. 

За щастие, тази мортадела се продава и в България, а цената и е много достъпна. Има я във всички по-големи хранителни вериги. 

Защо бяла, ще попитате? Защото се пече натурална, като фокача, а в последствие се срязва през средата и се пълни обилно с тънки парчета мортадела. Да не вземете да ѝ добавяте нещо друго?! Няма нужда и дано не ви види някой римлянин, ако го направите 😁

Знаете за любовта ми към тестото и пиците. Стремежът ми е да се осъвършенствам, но в същото време искам да направя тези прекрасни тестени продукти достъпни за всички, дори тези, които не могат да месят, но имат желание да приготвят вкусна домашна пица. 

Затова търся и експериментирам с различни рецепти, в които няма нужда от месене, а ензимите в тестото сами свършват цялата работа. 😁

В блога имам рецепта за бяла римска пица, но това не значи, че не може да добавя още. Днешната бяла пица е без нужда от месене, но пък по нищо не отстъпваща на класическата. Това я прави удобна за хора, които не месят, нямат миксер или не се чувстват уверени да месят.

Истинска римска бяла пица. Висока, мека, с много алвеоли и хрупкава коричка. Ще се влюбите в нея веднага.  

Продукти: 
(за тава 30х40см)

500г силно бяло брашно (за пица, Манитоба или за баница)
400г вода, на стайна температура
3г суха мая (или 9-10г прясна мая)
10г сол
40г зехтин (2 с.л.)

Освен това:
кристали едра морска сол
зехтин
 


Начин на приготвяне: 

Сложете маята в малка купа, добавете водата и разбъркайте. Оставете да престоят 5 минути. 

В друга, по-голяма купа сипете брашното и солта, разбъркайте ги с лъжица. 

Добавете водата на тънка струя и зехтина. Разбъркайте с лъжицата. 
 
 
Прехвърлете сместа с намаслена купа или кутия, покрийте я с капак и я оставете на стайна температура за 1 час. 

 
След като мине определеното време, си намаслете добре ръцете със зехтин (или олио, ако нямате зехтин). Хванете тестото, като го оберете добре от формата и го надигнете с две ръце. Краищата, които виснат надолу ги подпъхнете отдолу и пуснете тестото в купата. 
 
Хванете го пак, от другата страна и го повдигнете. Изсипете го в купата отново. Лесно е! Вижте клипчето, за да се уверите в думите ми. 

Покриийте купата с капак и оставете тестото още за час. 
 


След като мине 1 час, направете още няколко премятания, като описаните по-горе. 

Покрийте за 1 час. След това направете още едни премятания. Накрая трябва да имате 4 премятания през 1 час и 5 часа втасване. 
 
Ето подробна схема: 
  1. Обърквате с лъжица, прехвърляте в намаслена купа, покривате и оставяте да втаса 1 час. 
  2. Правите две премятания на тестото, затваряте го в купата и оставяте да втаса за 1 час.
  3. Правите още две премятания, втасва 1 час.
  4. Пак премятате тестото и го оставяте да втаса за час. 
  5. Премятате тестото за последен път, покривате го и го оставяте финално да втаса за 1 час.
Ще видите как след всяко следващо премятане, тестото става все по-меко, гладко и лъскаво. Започват да се образуват малки балончета на повърхността му, които са белег, че глутеновата мрежа се е образувала. 

Намажете със зехтин тава с размери 30 х 40см. Ако нямате точно такъв размер, използвайте тази с най-близки размери, която имате. Ако е малко по-малка, пицата ви ще стане по-висока, ако е малко по-голяма, пицата ви ще стане малко по-тънка. Затова е хубаво максимално да се придържате към тези размери, доколкото това е възможно. 

Изсипете тестото вътре и с намаслени ръце го разстелете, като натискате с възглавничките на пръстите си и по възможност, без да пукате балончетата въздух, които са се образували по време на втасването. 
 


Загрейте фурната на 240-250С. 

Полейте тестото с малко зехтин и го поръсете с едри кристали сол.
 


Оставете го да втаса за 30 минути. 

Сложете пицата на 1-во ниво във фурната за 8-10 минути, за да се запече отдолу. След това я вдигнете с решетката на средно ниво и я допечете за още 10 минути, до златисто. 
 


Извадете от фурната, прехвърлете на решетка да се охлади и сервирайте. 
 

📌Има един трик, който използват майсторите пицари, като Габриеле Бончи. Най-известният римски пицар. 
След, като втаса тестото го разделяте на две части. Слагате едната част на дъното в намаслената тава. 
Разточвате го, като натискате с възглавничките на пръстите си. Намазвате отгоре повърхността със зехтин и леко го размазвате с помощта на четка. Леко разтегляте другата половина от тестото с ръце и го слагате върху първото. Дорастягате го, така, че да го припокрие. 
Продължавате както по-горе с цялото тесто. Намазвате го със зехтин, поръсвате с едра сол. Втасва 30 минути и печете. 
 
 
След изпичане, като извадите пицата, ще видите как лесно се разделя през средата. Така бързо ще я напълните с желаната плънка и ще я хапнете, като сандвич. 




4 Comments

Dani said…
Чудна е, Мими!
Аз купувам мортадела с шам фъстък от Лидл през италианската седмица.
Другата седмица ще е такава :)
Прегръдка!
Maria said…
Благодаря ти, Дани. В Кауфланд има в постоянния асортимент такава мортадела, както вече и в Лидл.

Поздрави и хубав уикенд!
Federica Simoni said…
wow che meraviglia, deve essere buonissima!! Un abbraccio💖
Maria said…
Grazie di cuore, cara Federica! Un abbraccio, anche a te! 😘❤️