Перфектните бързи коледни сладки. Меки, сочни, експлозия от коледни аромати и вкусове. Единствено не ми хареса, че много бързо свършват. Следващият път ще трябва да направя двойна доза. 😋😋😋

Вчера случайно попаднах на тази рецепта на тези щолен курабии, докато разглеждах един блог, който следя отдавна. Прочетох продуктите и изобщо не се замислих, а директно действах. 

Даже не обърнах внимание на името на курабийките. Харесах ги на снимка. И по-добре, защото преди време съм яла щолен и изобщо не беше моят десерт. Много сух, плътен и сладък. 

Може и да не съм случила на щолен, но така и не пожелах да опитам повече. Бях много разочарована, защото много обичам този тип десерти с много сушени плодове и ядки.

Освен продуктите в рецептата ми допадна, че стават много бързо. Реално за около 10 минути имате готово тесто, 5 минути за оформяне и още 12-13 минути за печене. 

Продукти:
(за около 30-32 курабии)

100г меко краве масло
150г рикота
60г кафява захар (или бяла)
1 ч.л. ванилена есенция на д-р Йоткер
1ч.л. портокалова есенция на д-р Йоткер
кората на 1 портокал или лимон (може сушена кора от портокал/лимон)
250г брашно (хубаво е да ползва слабо на протеин брашно, познато като брашно за сладки, кексове, торти)
10г бакпулвер
60г брашно от бадеми или лешници (аз сложих от лешници)
1ч.л. канела или микс от коледни подправки (рецептата е по-долу). Аз сложих само канела.
60г стафиди
60г ситно нарязани орехи
60г захаросани портокалови кори
пудра захар за овалване.

Рецепта за микс с подправки за коледни сладки:
50 г канела
20 г джинджифил
15 г карамфил
15 г кардамон
10 г индийско орехче
10 г бахар
10 г черен пипер

 Начин на приготвяне:

Маслото е трябва да е стояло на стайна темепратура поне час-два за да омекне достатъчно. За да постигна нужната консистенция на гъст крем го слагам в МВ фурна на 450W за 10-12 сек. Ако се остави повече ще се размекне твърде много. Това се отнася за 100г масло.

В купата с маслото добавете захарта, рикотата, ароматите и настърганите кори. Разбъркайте добре със силиконова шпатула или лъжица. 

Добавете брашното от бадеми (лешници), бакпулвера, подправките, разбърайте. Накрая прибавете брашното. Получава се меко и съвсем леко лепнещо тесто. 

Накрая добавете стафидите, захаросаните портокали и орехите. Омесете в тестото. Ако ви се струва, че лепне много прибавете съвсем мъничко брашно. 

Ако сложете повече, може да станат сухи. На мен не ми се наложи да добавям, идеално дойде количеството от рецептата.

Включете фурната на 180С. 

Сложете лист хартия за печене в голяма тава. 

Направете топчета с големината на среден по размер орех и ги наредете в тавата, като оставите място между тях. 

Изпечете за 12 минути. Отгоре трябва да са почти бели, отдолу леко препечени. Ако ги пипнете докато са във фурната са много меки. 

Не се притеснявайте, няма да са сурови. Извадете ги и охладете на решетка. 

Сипете пудра захар в една дълбока купичка и докато са още топли ги оваляйте хубаво. Съхранявайте до 3-4 седмици в добре затворен съд или буркан.

📌Идеи:

  • Вместо стафиди може да сложите сушени боровинки или череши. А защо не микс от различни сушени плодове. Само нарежете на кубчета по едрите.
  • Орехите може да замените с бадеми, лешници или други ядки по желание. 


Адаптирана от: https://vitoria.livejournal.com/284019.html

6 Comments

Dani said…
И аз правих една година щолен и не е моя сладкиш.
Тези сладки звучат чудесно.
Прегръдка, Миме!
Maria said…
Пробвай ги Дани, няма да съжаляваш. Толкова са меки и ароматни.
Прегръдка и хубава неделя!
Галя said…
Здравей Миме! Днес направих тези много симпатични и страхотно вкусни снежни топчици. Много ми харесаха, скрих ги в един шкаф, за да не ги виждам, дано издържат до Коледа!
Искам да ти пожелая много светли, топли, уютни, вкусни, ароматни, споделени празници! Благодаря ти за всички ценни уроци и съвети, които ми даде! Благодаря ти, че ме научи да правя прекрасен хляб и за всички други рецепти, които приготвих с твоя помощ! Бъди здрава!❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Гале!🤗 Щоленчетата са супер наистина. Ще издържат със сигурност, освен ако някой от вас не ги проверява периодично, дали не са изсъхнали. 😂😂😂

Благодаря ти от сърце за страхотните пожелания! Светли празници на теб и твоето семейство. Бъдете здрави и щастливи! До скоро! ❤️❤️❤️
Silvia said…
Здравейте, радвам се, че попаднах на тази рецепта.
Получиха се много вкусни и меки сладкишчета. Само ме смути, че няма яйце в рецептата и добавих едно.
Maria said…
Здравейте Силвия, благодаря ви за положителния отзив. Радвам се, че са ви харесали щолен курабиите. Следващия път ги опитайте без яйце.:) Наистина рецептата е без яйце, но се получават мого меки и ароматни курабии.
Весели празници ви желая!