Обичам меденки, но ми идват твърде сладки когато са със захар и мед. Отдавна обмислях да пробвам вариант само с мед, но така и не се наканих. 

Скоро обаче попаднах точно на такава рецепта и реших, че е дошло времето да опитам. Притеснявах се, че ще се втърдят като постоят, но ги проверявам всеки ден като ги дегустирам и са все още мекички. 😊

Моите са голички, но вие може да ги слепите с любимо сладко или шоколад. Да ги поръсите с пудра захар или с някаква захарна глазура. Да ги потопите в шоколадова глазура. Вариантите са много. Опитайте!

Продукти: 
(за 30 меденки)

340г брашно за сладки или кексове
120г мед
110г меко масло
2 ч.л. канела (по желание може половината подправка да смес от джинджифил,карамфил и индийско орехче)
2 жълтъка
1ч.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне: 

Маслото е трябва да е стояло на стайна темепратура поне час-два за да омекне достатъчно. За да постигна нужната консистенция на гъст крем го слагам в МВ фурна на 450W за 10-12 сек. Ако се остави повече ще се размекне твърде много. Това се отнася за 100г масло.

Към мекото масло добавете течния мед, разбъркайте с лъжица докато стане на крем. Добавете жълтъците. Разбъркайте. Получава се много лъскава и кремообразна смес. 

Накрая прибавете последователно канелата, содата и брашното. Омесете меко тесто. Тестото не трябва да лепне. Поема си брашното идеално и не му трябва допълнително количество.

Загрейте фурната на 180С. 

Оформете топчета с диаметър около 2см. 

Покрийте голяма тава с хартия за печене. Наредете топчетата, като оставите място между тях. 

Изпечете за 10 минути. Цветът им е съвсем светъл и на допир са много меки. Не се подлъгвайте да ги оставите за по-дълго защото после ще са много сухи. 

Охладете на решетка. 

Може да украсите със шоколад или да слепите с любимо сладко. 


Адаптирана от: http://www.tanadelconiglio.com/2017/12/cookies-speziati-al-miele.html

0 Comments