Едва ли има човек, който да не е опитал поне веднъж най-хрупкавите и ароматни канелени бисквити, наречени Спекулос (Speculoos). За мен това са най-любимите бисквитки. Обожавам леко карамеления им аромат в съчение с канелата. Обаче цената на оригиналните Лотус не е от най-хубавите, затова не ги купувам често. 

Скоро мернах рецептата им в книгата на маестро Леонардо ди Карло "Традиция в еволюцията. Изкуство и наука в сладкарството". Още на следващия ден ги приготвих. Само намалих пропорциите, че бяха за 1кг брашно. 

Получиха се страхотни. Абсолютна реплика на оригиналните бисквити. Опитах една, после още една и усетих, че ако не спра, ще свършат бързо. Прибрах останалите в един буркан и им се наслаждавам с кафето всеки ден. 


Оттогава винаги имам по няколко бисквити в буркана, почти не оставам без тях. Даже се ядосвам на себе си, че по-рано не съм потърсила рецептата им, защото се приготвят толкова лесно и бързо. В добре затворен буркан могат да изкарат няколко седмици, все така хрупкави и ароматни.

Хрупкавите канелените бисквити Спекулос (Speculoos) идват от Белгия и традиционно се приготвят за 6-ти декември, в чест на Св. Николай, но се консумират цяла зима и особено около коледните празници. Имат характерен лешников цвят, карамелов аромат и вкус на масло и канела. Познати са също така в Холандия и Германия, а благодарение на фирма Biscoff и техните бисквити Lotus, в цял свят. 


Спекулос се правят от брашно, кафява захар, масло, набухвател, екстракт от ванилия, подправки и щипка сол. Типичната им текстура се дължи на наличието на тъмна кафява захар Панела, която е със сладък карамелен вкус. Ароматът им се допълва от сместа подправки, направени от канела, смляно индийско орехче, джинджифил, карамфил, бял пипер и кардамон.

Традиционно белгийските бисквити се оформят с печати във формата на Свети Николай или вятърни мелници. Но най-лесния начин е да разточите тестото и да го изрежете с класически форми за сладки.

Идеални са за коледната торбичка със сладки, защото са толкова неустоими. Може да ги украсите с любимите си коледни печати. Тестото е много подходящо за бисквити с печат, тъй като не се деформира много при печене. Съвсем лекичко се отпуска, но идеално запазва формата си, съответно картинката, която сте отпечатали върху него. 

Белгийските канелени бисквити имат деликатна хрупкавост и прекрасен вкус, в който ще се влюбите от първата хапка. Насладете им се като лека закуска, придружена с чаша кафе или горещ шоколад.


Продукти: 
(за около 30 бисквити) 
 
100г краве масло*
30г бяла кристална захар
100г тъмна тръстикова кафява захар Панела (с аромат на карамел)
1г ванилия (или 1 ч.л. ванилов екстракт)
5г канела
1.5г сол
25г яйце = 1/2 цяло яйце М или 1 жълтък L размер. **
10г прясно мляко (или вода)
4г бакпулвер (от пакетче 10г)
200г бяло брашно тип 500
 
* Може да замените кравето масло с олио, зехтин или кокосово масло по ваш избор, като вместо 100г, сложите 80г от изброените мазнини. Всичко останало в рецептата се запазва. 

** Ако правите двойна доза, сложете 1 цяло яйце М.
 

 
Начин на приготвяне: 
 
📌Малко уточнение за захарта. Тъй като на пазара има много видове "кафява захар", ви препоръчвам да ползвате тъмната, нерафинирана захар Панела. Тя в влажна захар със силен аромат на карамел. Ако нямате такава или не може да намерите, сложете Мусковадо. В краен случай може да сложите обикновена кафява захар, ако е натурална и има карамеловия аромат, който търсим в бисквитите. Но да знаете, че може да ви се получат по-светли на цвят бисквити. Аз ползвам и харесвам тази захар Панела.

 
В купата на миксера сипете маслото нарязано на кубчета, двата вида захар, ванилията, канелата и солта. 
 
В друг съд си пригответе брашното с бакпулвера. Разбъркайте ги с телена бъркалка, за да се вкарате въздух в тях. 
Счупете едно яйце в малка купа. Оставете целия жълтък и ако е необходимо съвсем малка част от белтъка. Останалия белтък го прехвърлете в малко бурканче. Ще го използвате за нещо друго, по късно. Добавете 1с.л. прясно мляко към жълтъка. 
 
С плоската бъркалка за разбъркване, започнете да смесвате продуктите. 
 

 
Бъркайте на ниска скорост, докато се получи плътна хомогенна смес. 
 


Добавете жълтъка с млякото
 

 
и продължете да разбърквате, докато се смесят и хомогенизират добре. 
 
 

Накрая на 2-3 приема добавете брашното. 
 
 
 
Ще се получи гладко, меко и нелепнещо тесто. 
 
📌Ако нямате миксер си пригответе тестото на ръка, следвайки горните стъпки. Първите продукти се смесват на ръка, като се стискат с пръстите, докато се получи хомогенна смес от маслени трохи, без остатъци от масло. След това при добавянето на следващите продукти може да продължите да омесвате на ръка или да ползвате силиконова бъркалка, с която да си помагате. 


Увийте го в лист хартия за печене (или стреч фолио) и го приберете в хладилника за 1-2 часа, може и за цяла нощ. 
 
💡Маслените теста може да се увиват в хартия за печене, защото няма опастност да изсъхнат, за разлика от тестата с мая. 
 


След като тестото е стегнало, го извадете от хладилника. 

Включете фурната на 180С, без вентилатор.

Леко набрашнете хартията, в която беше увито тестото от двете страни и го разточете на лист с дебелина около 3-4мм.

Изрежете желаните формички и ги наредете в голяма тава, върху лист хартия за печене или силиконова подложка. Оставете малко място между всяка бисквита. 

Изпечете ги за около 15-17 минути, до златисто. Първия път ги пекох 19 минути и станаха идеално хрупкави, но следващите пъти леко намалих времето за печене с 2-3 минути, за да не се препичат много от долната страна. 
 
Може да ги изпечете на 155-160С, с вентилатор или на 175-180С, без вентилатор. На около 10-тата минута отворете вратата на фурната за 10-15 секунди, за да излезе влагата. 

Охладете ги добре на решетка, след което ги приберете в буркан с херметично затваряне. 


 Източник: Leonardo di Carlo - Tradizione in evoluzione. Arte e scienza in pasticceria.

4 Comments

Dani said…
Обожавам тези бисквити и права Biscoff spread :)
На всяка цена ще ги направя.
Прегръдки, Миме!
Maria said…
Супер Дани, ставаме две :) Да, с домашни бисквити може да си приготвиш крем Спекулос и ще знаеш, че е с хубави продукти.
Прегръдки и слънчев ден!
Az said…
Не разбрах 1 цяло яйце ли се влага или само жълтък?
Maria said…
В рецептата пише 25г яйце = 1/2 яйце или 1 жълтък. Както ви е по-удобно.