Меки с тънка, хрупкава коричка, прекрасни за сандвичи или само с резен солено масло. Така мога да опиша тези прекрасни чабати от семола. 

Рецептата е на една много уважавана от мен италианска блогърка и автор на книги - Морена Роана. Отдавна бях решила да ги приготвя, само си чакаха да им дойде реда. 😁 

Много лесна и подробно обяснена рецепта, няма нищо сложно в приготвянето им, с тестото се работи леко, само си придвидете време за приготвянето им. 

Тестото е с предварителен префермент - бига, което е италианска класическа закваска, широко използвана в хлебопроизводството, често за да замести частично твърдия квас мадре. 

Бига е твърдо предварително тесто, която се оставя да зрее за минимум 12-16 часа. Тя играе важна роля за крайния вкус на продукта: лесно смилаем, с по-богат аромат и осигурява по-дълга консервация на крайния продукт. Няма нищо сложно в приготвянето на хляб с бига, просто трябва да си предвидите достатъчно време за зреенето ѝ.


Тези меки и ароматни багети от семола могат да се съхраняват няколко дни, което ги прави много удобни за приготвянето на брускети и сандвичи. 

Дори само резен салам им е напълно достатъчен, за да им се насладите. Опитайте и после ще се радвам да споделите, дали са ви харесали. 😋😍


Продукти: 
(за 10 броя)
 
За твърда закваска (бига):
100г бяло брашно Манитоба (или брашно за баница)
45г вода
1 г прясна мая (1/3 к.л. суха, на върха на лъжичката) 

За тестото: 
140г бига
450г брашно тип семола, двойно смляно
310г вода
7г прясна мая (3г суха, 1 ч.л.)
20г зехтин
3г ечемичен малц (или мед, ако нямате малц)
11г сол
 


Начин на приготвяне: 

От предния ден пригответе закваската. В малка купа сипете водата и маята за закваската. Разбъркайте. Добавете брашното и разбъркайте добре. Ще се получи суха смес, като трохи. 
 

 
Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете при температура 18-20С, да зрее за 12-24 часа. 
 
 

На следващата сутрин в купата на миксера сипете цялата семола за основното тесто и 200г вода. Разбъркайте, докато се получат сухи трохи и покрийте за поне 40 минути. Това се нарича автолиза и подпомага втасването на тестото. 
 
 
След като мине необходимото време ще видите как "трохите", които сте оставили преди 40 минути са станали меки и хидратирани. 
Добавете към сместа маята, малца и останалата вода. Прибавете бигата, като я накъсате на парчета. 
 
 
Започенете да месите с миксера на ниска скорост няколко минути, докато започне да се оформя тесто. 
Добавете зехтина и продължете да месите 4-5 минути, на ниска скорост. След това добавете солта и доизмесете още 2-3 минути. 

Намаслете си ръцете, извадете тестото от купата, сложете го на плота и направете едно премятане, от краищата, към средата на тестото. Покрийте с купата и оставете 20-30 минути, да почине. 

Повторете с още едно премятане на тестото. Така се вкарва въздух в тестото, развива се глутенът и се подпомага втасването му. 
 


Прехвърлете тестото в намаслена купа.
 
 
 
Оставете го да втаса добре, на стайна температура, докато удвои обема си. 
 


След като втаса тестото, поръсете плота със семола. 
 
 
 
Поръсете и отгоре тестото със семола. 
 

 
Леко притиснете с пръсти тестото, като същевременно го разточите, 
 
 
 
до дебелина около 1см -1.2см, без да натискате грубо. 
 

 
Разрежете тестото на парчета, с остра пекарска шпатула или нож.
 
 

Прехвърлете питките в тава, покрита с хартия за печене и поръсена със семола. 
 


Покрийте ги с памучна/ленена кърпа и ги оставете да втасат за около 40-50 минути. 
 


Загрейте фурната на 220-230С. 

Изпечете ги за 15 минути, като пръскате с вода във фурната, периодично. Друг вариант е да сложите метална чиния на дъното на фурната и в момента, в който пъхнете питките, да сложите няколко кубчета лед в чинията. Така ще се получи пара, която ще направи питките леки и ефирни, с тънка и хрупкава коричка. 
 




0 Comments