Мантъ са турската версия на италианските равиоли. Тук обаче говорим само за имитация на мантъ, затова пък много вкусна и известна рецепта от турската кухня. Предполагам, че името на ястието идва от приликата на розичките карфиол с тестените мантъ.

Още като видях рецептата на снимка, първото което си помислих е, че силно ми прилича на любимия вкъщи "Али назик кебап". Затова веднага се заех да я проуча и половин час след това бях пред кварталния плод зеленчук за глава карфиол. 😁

 

Ако сте пробвали Али назик и го харесвате, задължително опитайте това ястие! Ако обичате турската кухня и карфиол, също ви препоръчвам да го опитате. Бързо, лесно и много вкусно основно. 

Няма нищо сложно в приготвянето на мантъ от карфиол с кайма, дори не отнема много време. За около 30-40 минути ще сервирате вкусна вечеря на любимите си хора. 


Продукти: 

1 глава карфиол около килограм
3 с.л. зехтин или краве масло 
сол
 
За соса с кайма: 
400г телешка кайма
1 глава лук
1 скилидка чесън
1ч.л. доматено пюре
1ч.л. червен пипер (аз сложих пушен) 
сол
1 с.л. ситно нарязан магданоз
 
За млечния сос: 
350-400г кисело мляко 
1-2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
сол
 
 
 
Начин на приготвяне: 

Измийте и оставете да изсъхне главата карфиол. След това я нарежете на по-големи розички, които накъсайте на малки. 
 
В голям и плитък тиган сложете маслото или зехтина и ги затоплете. Добавете карфиола и го запържете за кратко, като разбърквате енергично. 

Добавете съвсем малко вода, примерно 2-3 с.л. и захлюпете тигана. Намалете огъня и оставете да се задуши карфиола. Ако го обичате по-мек го задушете за по-дълго време. Аз го обичам леко хрупкав, затова не го покривам, а само бъркам периодично и изчаквам да се изпари водата. 

Свалете го от котлона. 

Обелете и нарежете лука и чесъна. 

В дълбока казерола сипете малко зехтин и каймата. Запържете я, като бъркате интензивно, докато се получат трохи от кайма и промени цвета си. 
Добавете ситно нарязания лук и скилидка чесън. Разбъркайте. Изчакайте да се позапържат за 2-3 минути и добавете доматеното пюре. 
Разбъркайте и намалете котлона. Оставете да се готви за 10-15 минути. След като я свалите от огъня, поръсете с червен пипер (при мен пушен червен пипер). Овкусете на сол и пипер. 

За млечния сос сипете млякото в купа. Добавете му малко зехтин, пресованите скилидки чесън и сол на вкус. 

Разпределете задушения карфиол в 4 чинии за сервиране. 
 

 
Отгоре полейте с млечния сос.
 

 
Най-отгоре разпределете каймата и поръсете обилно с пресен магданоз. 

Сервирайте топло. 
 


 

0 Comments