Знаете ли как може да превърнете кофичка обикновено кисело мляко в прекрасното близкоизточното сирене Лабне? А как да го превърнете в лесна и бърза разядка? Сега ще ви кажа. 

Преди време ви бях запознала с това вкусно цедено кисело мляко, познато като "лабне" в арабските страни. Приготвянето му в домашни условия е повече от лесно. Нужно ви е кисело мляко и голяма марля или тензух, в която да го изцедите за няколко часа. 
 


В средиземноморските ресторанти лабне се сервира като предястие и десерт. Чудесно е както в солени, така и в сладки ястия. 

Този лесна, бърза и апетитна рецепта, намерих на уебсайта на Йотам Отоленги. Имах всички необходими продукти, сложих млякото да се изцеди предния ден и готово. 
 
Вместо черни маслини използвах комбинация от зелени и червени маслини. Свежия аромат на тапенадата идва от пресните подправки, лимоновата кора и чесън. Леко препечените ядки,придават на разядката хрупкава текстура. Няколко люспи лют червен пипер подсилват вкуса на тапенадата и се балансира от кремообразното мляко. 
 


Отоленги препоръчва да сервирате разядката със салата от пресни домати с резени червен лук. Отначало се чудех, защо пък трябва да добавям и салата, но после разбрах. Доматите чудесно се балансират и допълват с разядката. Разбира се, може и без тях. Самата разядка е много вкусна.  Сега си мисля, обаче, че ако към тапенадата се добавят малко сушени домати ще се получи една съвършена хармония от вкусове. 
 
Лабне с тапенада от маслини и ядки е пълноценно ястие без готвене. Идеалната разядка, но и чудесно основно за горещите летни дни. Лесна, бърза и здравословна рецепта, подходяща за всички, включително вегетарианци. 

 
Продукти: 
(за 4-6 порции)
 
за цеденото мляко:
500г овче/козе кисело мляко (или краве в краен случай)
500г краве кисело мляко 
 
за тaпeнадата: 
100г черни и/или зелени маслини без костилки
1ч.л. пресен или сушен риган
1ч.л. мащерка
1 с.л. ситно нарязан магданоз
кората на 1 лимон
2-3 скилидки чесън, много ситно нарязани
50-60г зехтин
10 г шам фъстък, без черупките
10г кедрови ядки 
1/2 ч.л. люспи лют пипер (или на прах)
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Вземете висока кана, канче или дълбока купа. Покрийте я с голямо парче тензух или марля на два-три пласта. 
Изсипете внимателно киселото мляко. Ако ползвате два вида, ги разбъркайте предварително, за да се смесят. 

Завържете краищата на тензуха и леко ги стегнете, така, че млякото да е стегнато. Вържете двата края на една дървена лъжица и го оставете така, че да не докосва дъното на съда, за да може суроватката, която се стича от него, да не опира в дъното на тензуха. 
Може периодично да изливате течността, която се е отделила. 
Оставете го така да се цеди в продължение на поне 6-7 часа. Ако е много рядко и течно млякото, ще са му нужни около 8-10 часа, ако е по-гъсто, може би 4-6 часа. Важно е да не стане прекалено сухо и отцедено. 
 


Готовото мляко го извадете внимателно от тензуха, като го изсипете в купичка. Тензуха изперете само с вода, за следващо ползване. 
Покрийте със стреч фолио издеценото мляко, докато стане време да го ползвате. 
 
След като млякото е готово, пригответе тапенадата. Нарежете маслините на дребно с нож. Изсипете ги в купа. Добавете подправките, чесъна, лютия пипер, лимоновата кора и зехтина. 
 
Сипете ядките в малък тиган и леко ги запечете на сухо, без да ги изгаряте. 
Охладете ги и ги нарежете на едро с нож. Изсипете ги при маслините. 
 
Разбъркайте всичко. 
 

 
Изсипете млякото в плитка чиния. С помощта на лъжица или силиконова шпатула го разстелете в чинията. Отгоре му изсипете тапенадата. 
Поръсете с малко пресен зехтии и сервирайте с хляб или сухари и салата от домати и червен лук.
 

 
 

1 Comments

Rajani Rehana said…
Beautiful blog