Яйца със суджук е турска класика, част от традиционната турска закуска. Ако добавите сладка и леко пикантна леща се получава чудесно мезе или основно ястие. 

Днес ви предлагам вкусна и питателна рецепта, която съм сигурна, че ще се хареса на всички. Днешното "лятно" време е перфектно за топла и комфортна домашна храна. 

Сварих малко леща за обяд, но исках да разнообразя вкуса. Реших, че ако я съчетая с яйца и малко ароматен домашен суджук, ще се получи чудесна комбинация. Така и стана. Мъжете единодушно одобриха съчетанието от вкусове и текстури. 😋


Приготвято на тази запеканка от леща с яйце и суджук е лесно и може да се приготви на няколко етапа, което пък я прави удобна, ако сте заети, но искате да хапнете вкусна домашна храна след работа. 

Нужно е само предварително да сготвите лещата, а в последния момент само да я запечете с яйцето на фурна. Ако нямате време, може да ползвате готови консерви с вече сварена леща, които само да затоплите и овкусите с подправки.


Продукти: 
(за 4 порции)

250г зелена леща (или 2 консерви сварена леща)
50г зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 морков, обелен и нарязан на ситно
1 стрък селъри (целина), нарязан на ситно
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 пресни дафинови листа
2 с.л. сладък червен пипер
1 чаена лъжичка сушени люти чушки (или на вкус)
1 с.л доматено пюре
1 ч.ч. пилешки бульон
1/2 консерва с нарязани домати
прясно смлян черен пипер

4 яйца
150г полусушен суджук за печене, нарязан на филийки с дебелина 1см.
 


Начин на приготвяне:

Накиснете лещата в студена вода от предната вечер или поне 2-3 часа, преди готвене. Изхърлете водата и я изплакнете добре. Поставете лещата в тенджера и добавете студена вода, колкото да я покрие. Оставете да заври и гответе за 10 минути или докато се свари частично и поомекне. 

Отцедете добре и оставете настрана.

Загрейте зехтина в тенджера на среден огън. Добавете лука, моркова, целината, чесъна, дафиновите листа и гответе за 6-7 минути или докато лукът омекне. Добавете червения пипер, люспите чили и доматеното пюре и гответе, като разбърквате, за 1-2 минути или докато се появи аромат. 

Добавете доматите, бульона и полусварената леща, разбъркайте добре, за да се сменят. 

Оставете да заври, покрийте, след това намалете котлона до минимум и гответе 20 минути или докато лещата омекне. 

Подправете със сол и черен пипер. Изхвърлете дафиновите листа.

Загрейте фурната на 200С. 


Разпределете сместа от леща между четири огнеупорни форми за печене. Счупете по едно яйце във всяка форма, върху сместа от леща и печете 15–20 минути, или докато яйцата стегнат.

Междувременно загрейте голям тиган на среден огън. 

Добавете резените суджук в тигана и гответе по 3-4 минути от всяка страна или до златисто. 

Разпределете ги в чиниите и сервирайте веднага. 


0 Comments