Толкова ароматни, хрупкави и топящи се в устата соленки не бях правила. Аз често правя и имам доста хубави рецепти. Пърженият лук добавя уникален вкус и аромат на соленките. Опиташ ли една, трудно може да се спреш. 

Реших да направя малко соленки за гарнитура на бирата. Използвах за основа тестото на безглутеновите соленки. Обаче ми се искаше да пробвам нещо ново. Замесих тестото и тогава ми хрумна, че пърженият лук ще се съчетае чудесно с нахута в тестото и с ементала. 


Така, че сплесках леко тестото с длани и го поръсих обилно с пържен лук. Аз изполвах готов, но ако решите може да си приготвите бързо и лесен домашен пържен лук. Рецептата как се приготвя, може да видите на този линк

Ароматът, който се носеше от фурната, докато се пекоха беше пристрастяващ, а вкусът им след това прекрасен. Едва успях да ги запазя до вечерта. Всички им налетяха още докато бяха топли. 


За тестото използвах комбинация от царевичен грис и нахут, защото ползвах за основа рецептата за безглутеновите соленки с извара

Обаче вие може да си приготвите тестото с обикновено брашно или с пълнозърнесто. Може да ги направите изцяло от царевично или от нахутено, може да сложите малко оризово, за повече хрупкавост. Това им е хубаво на маслените теста, че не им трябва глутен и на практика могат да се приготвят с всякакво брашно и винаги да са вкусни. 


Продукти: 
(За около 30-35 броя)

100г брашно от царевица (или царевичен грис за качамак)
100г брашно от нахут (може да го замените с царевично или оризово брашно)
80г студено краве масло
5г бакпулвер (1/2 пакетче)
6г сол
1 белтък (около 30-35г)
200г рикота (или извара)
80г настърган Ементал (или друг вид кашкавал)

30-50г пържен лук 

Начин на приготвяне:  

Загрейте фурната на 180С, с вентилатор.

Настържете кашкавала в купа. Нарежете маслото на кубчета. 

В дълбока купа изсипете двата вида брашно, бакпулвера и солта. Разбъркайте, за да се смесят. Добавете към тях белтъка, маслото, кашкавала и изварата. 

Омесете гладко тесто на ръка. Не месете дълго време, само колкото добре да смесите продуктите и да се получи хомогенна топка. 


Поръсете добре работния плот с брашно, без значение какво. Важно е за да не лепне тестото по плота и за да може да се работи лесно с него. 

Сложете го върху набрашнената повърхност, леко го сплескайте с ръка, така, че да се получи правоъгълник с дебелина около 2см. Поръсете го обилно с пържен лук. 

Сплескайте го леко с длан, да влезе в тестото и го поръсете и отгоре с брашно. 


Разточете го с точилка на лист с дебелина 5-6 мм. Изрежете соленките в желаната форма. Може да използвате нож или формички за сладки. Аз ги направих на квадрати с приблизителен размер 3х3см.

Наредете ги в голяма и плитка тава, която сте покрили с хартия за печене. Оставете малко място между всяка соленка. 

Изпечете ги за около 17-20 минути, до златисто. Леко охладете и сервирайте.


0 Comments