Лабне е арабското наименование на цедено кисело мляко. То е плътно и кремообразно с наситен млечен вкус. Точно като гръцкото кисело мляко, то се прави чрез прецеждане на киселото мляко, докато загуби по-голямата част от течността си. 

Ако мислите за гръцкото кисело мляко като цедено кисело мляко, лабне е още по-изцедено кисело мляко.


Лабне е широко разпространено ястие в средиземноморския басейн, което се поднася като предястие с зехтин и подправки. 

Може да го консумирате директно, с маслини, пресни зеленчуци или намазано върху резен хляб. Може да се направи като дип с подправки за директна консумация или да се оформят малки топчета, които да се съхранят в буркан пълен със зехтин за по-дълго време.

 Продукти:

1кг овче и/или козе кисело мляко 
сол
няколко листа мента
машерка
лют пипер

зехтин екстра върджин


Начин на приготвяне: 

Изсипете киселото мляко в голяма марля или тензух сгънат на два-три пласта. Завържете на възел тензуха и оставете да се отцеди за около 10-12 часа. 

Аз го закачам на крана на мивката или вземам някакъв дълбок съд, завързвам тензуха за една голяма дървена лъжица и тя ми е като основа. Важното е да има място отдолу за да се оттича суроватката.  

Периодично може да изливате събраната течност. Ако правите хляб може да я запазите и да я ползвате вместо вода. 


След като се изцеди добре млякото го прехвърлете в купа, прибавете ситно нарязаната мента, малко сол и лют пипер или люта чушка и разбъркайте. Вземете по 1 пълна чаена лъжичка и с мокри ръце оформете топчета. Наредете в чист буркан, който може да се затваря херметично.

Наредете в него топчетата. 

Сложете някоя клонка прясна мащерка, листа мента и малко люта чушка в буркана. 

Залейте със зехтин докато се покрият изцяло топчетата сирене. 

Затворете и разклаете добре. 

Приберете в хладилника. 

Може да консумирате до 2-3 седмици, но топчетата трябва да са задължително изцяло покрити със зехтин иначе ще мухляса отгоре. 

Да ви е сладко!

 


0 Comments