Пърженица по мелнишки е много вкусен миш-маш с крехки парченца свинско месо. Доколко е автентична за района на Мелник, не се наемам да кажа, тъй като рецептата е на шеф Илиан Илиев, но пък е ужасно вкусна! 

Преди време ви бях предложила друга негова рецепта - Свински карета по арбанашки. Свинските карета бяха най-вкусните и сочни карета, които съм приготвяла някога, затова реших да се доверя и на тази рецепта. 


На пръв поглед изглежда като миш маш с крехки парченца свинско месо. И всъщност е такова, при това толкова вкусен миш маш, обаче имаше нещо сбъркано в рецептата. 
 
Порових в нета, но не открих нищо интересно и различно. Ще ви кажа кое ме притесни. В рецептата се добавяха 12 яйца! и 300 г сирене. Обаче на снимката към рецептата не личеше дори да има яйца. Знам, че има сайтове, които ползват чужди снимки и само добавят текст, но мисля, че тук не беше това проблема. 
 

Както и да е, реших, че ще импровизирам в движение. Мариновах си месото, запържих го, добавих си зеленчуците и видях горе долу какво количество ще излезе. Така накрая прецених, че за тази доза 4-5 яйца и 100г сирене са напълно достатъчни. Ако вие решите, може да го направите с 12 яйца, разбира се.

И така ви ето ви моя прочит на рецепатата на шеф Илиев, за пърженица по мелнишки. 

Продукти: 
 
За марината на месото: 
1 с.л. червен пипер 
1 с.л. чубрица
1 ч.л. сол
малко черен пипер 
50г бяло вино 
 
За ястието:
400г свинско месо от плешка
4-5 печени червени чушки
3 домата
2-3 глави лук
4 яйца
100г краве сирене
олио
100г бяло вино *
1/2 връзка магданоз 
самардала
шарена сол
 


Начин на приготвяне: 
 
Почистете месото от жилите и по-мазните части. Нарежете го на тънки резени или жулиени. Колкото на по-тънки парчета е месото, толкова по-лесно и бързо ще го сготвите, особено, ако не знаете от колко възрастно прасе е. 
Мариновайте месото в чубрица, червен и черен пипер, сол и малко бяло вино. Покрийте го със стреч фолио и го приберете в хладилника за 8 часа (според шеф Илиев), при мен беше за цяла нощ.  

 
Обелете и нарежете на едро 2-3 глави зрял лук. Ако не са много големи 3 броя е идеално. 
 
Нарежете чушките на ленти. 
 
В купа разбийте яйцата леко с вилица и ги отделете настрана. 
 
В голям и дълбок тиган сипете малко мазнина (олио, свинска мас, патешка мас или зехтин).  

Изсипете месото в загретия тиган и ги запържете на силен огън, като бъркате периодично, за да се запечатат добре. 

Добавете лука, намалете леко огъня, разбъркайте и запържете още за минута-две на средно силен огън. 
След това добавете печените чушки и разбъркайте. Продължете да готвите още 5-6 минути на среден огън. 
Накрая добавете обелените и нарязани домати, намалете огъня, сложете капак и задушавайте за още 10-тина минути.  


* Опитайте месото, ако се е сготвило и е крехко, може да продължите с добавянето на яйцата. Ако обаче е жилаво и сурово все още, налейте малко бяло вино (50-100г), усилете котлона само докато заври, намалете отново и гответе под капак на бавен огън за около 20-40 минути. Проверявайте периодично дали е готово месото. 

Добавете към сготвеното свинско разбитите яйца и самардалата, разбъркайте и гответе минута, колкото да стегне белтъка. Свалете от котлона, добавете натрошеното сирене, прясно нарязан магданоз и шарена сол. 

Сервирайте с домашен хляб. 


Източник: Рецептата е на шеф Илиян Илиев от ресторант "Хаджидрагановите къщи"

0 Comments