Прекрасна есенно-зимна супа. Фаворитът ми за сезона сред супите. Толкова ароматна, плътна, засищаща леко кисела супа и безобразно вкусна. Тази супа е елексир за душата, без да преувеличавам.
 
Залевайка (Zalewajka) е супа със селски произход. Произлиза от Централна Полша. Първите споменавания на тази супа се появяват през 19 век, по време, когато населението се храни основно с картофи и горски гъби.
С течение на времето тази супа става популярна в цяла Полша и редовно се добавя зимата към домашните менюта. Специфичните съставки могат да варират от регион на регион и дори от къща на къща.
 


Известни са две разновидности на супата, като едната се приготвя с бекон, а другата с наденица. И двата варианта са включени в списъка на традиционните полски ястия. Някой готвят супата с бял варен колбас. 

Докато се варят зеленчуците, заливате супата със саламура от туршия, кисело зеле (зелева чорба) или с жур (течен квас от ферментирало ръжено брашно, който е основа на Журек - друга, много популярна полска супа). Оттам произлиза и самото име на супата. Залева (Zalewa) означава „заливам, наводнявам“. Навремето домакините са ползвали основно саламура от кисело зеле или ферментирали зеленчуци, които наричали "бял борш", сега вече така се нарича течния квас от пшенично брашно. 

Моята я направих със саламурата на туршията, защото нямам кисело зеле, все още, а нямах желание да чакам 5 дни да узрее квасът.

Залевайка се поднася с варени яйца и малко пресен магданоз. 

Приготвя се много бързо, за около 30-40 минути ще имате прекрасна гореща супа. Не забравяйте да темперирате сметаната, преди да я добавите към супата - тогава тя няма да се пресече.

Поляците приготвят супата главно със сушени гъби, те дават много аромат на бульона. Първия път я направих с пресни и сложих няколко сушени за да подсиля аромата. Втория в направих само със сушени, защото нямах пресни, а третия със замразени и сушени. 😁 По-долу ще ви напиша как да процедирате, спрямо това какви гъби ползвате. 

 
 
Продукти: 
(за 4-5 порции)
 
500г картофи
200-250г гъби, по избор (може пресни, замразени, сушени или микс от трите вида)
1 голяма глава лук 
1 морков (няма го в оригиналната рецепта, сложих го да обогати бульона)
2 скилидки чесън
200г пушена наденица или бекон 
200г заквасена сметана 20%
250г саламура от кисело зеле, туршия или жур
около 1.5 литра вода
30-40г краве масло или олио
3 дафинови листа
1 с.л. сушена майорана
сол и черен пипер
 
За гарнитура:
2 твърдо сварени яйца
няколко стръка магданоз 

 
Начин на приготвяне: 
 
Обелете картофите, лука, скилидките чесън и гъбите, ако са пресни. Картофите нарежете на едри кубчета. 
Наденицата или бекона нарежете на кубчета. 
 
Ако използвате пресни гъби, сложете в тенджера мазнината и добавете гъбите. Запържете ги за няколко минути, за да си пуснат аромата. Налейте водата. Изчакайте да заври и прибавете картофите, наденицата (или бекона), цялата глава лук, целия морков, ако слагате, скилидките чесън, дафиновия лист и сушени/замразени гъби, ако слагате. 

Ако ползвате сушени гъби или замразени гъби ги добавяте директно към врящата вода.
 


Намалете огъня и оставете супата да къкри 20 минути, докато картофите и гъбите омекнат. Добавете саламурата от туршия, разбъркайте и оставете супата да къкри 5 минути. 

Извадете главата лук и моркова, нарежете ги на кубчета и ги върнете в супата. По желание, може да не ги ползвате обратно в супата. 


Сипете сметаната в купа, добавете 2-3 черпака от горещия бульон, разбъркайте добре и изсипете всичко в супата. Добавете майораната, сол, ако е необходимо и черен пипер.

Разбъркайте и изчакайте да заври. 

Сервирайте с резени сварено яйце и пресен магданоз. 


2 Comments

Chrissi said…
Здравейте ! Закачам се за последната, за което моля да ме извините ! Имам затруднение да открия в блога и рецептата за пица с брашно семола и ви моля за помощ ! Хубава вечер ! Хриси
Maria said…
Здравейте, Хриси!
Предполагам, че за тази пица говорите? https://www.mycookingcreations.com/2023/11/100-pizza-tonda-100-di-semola.html
Добавих линка към раздел Пици и фокачи, иначе като търсите нещо, може да пробвате с търсачката, като напишете думата "семола"...нямам идея, защо ми излезе на втора страница, но все пак излезе. :D
Хубава вечер и на вас!
Поздрави, Мария