Шоколадовите финансие или по-правилно финансиери в множествено число(може би😀), са много вкусни и сочни кексчета с мека текстура. 

Приготвят се от бадемово брашно, яйчен белтък и лешниково масло, което е загрято и разтопено краве масло, оставено да покафенее до цвят на лешник. Ароматът на това масло е наситен и ядков. А в комбинация с белтъците и ядковото брашно се получава наистина неустоим десерт.


 

Днешните финансиерите са с наситен шоколадов вкус. Освен чудесна и бърза закуска, са перфектни за десерт сервирани със сметана, ванилов сладолед или английски крем. На шокоманиаците препоръчвам да ги опитат в комбинация с шоколадов сладолед. 😋

Във Франция финансие са традиционни малки кексчета, изпечени във формата на слитък(златно кюлче), често обогатени с различни ядки, шоколад или сушени плодове. Хубаво е, че могат да приготвени в различни форми, малки и големи, като блат за торта или сладкиш, във форма за мъфини или саварини. Всичко е въпрос на фантазия. Стига да съдържат основните характерни съставки, могат да се нарекат финансие.

Финансие са отличен пример за анти-отпадъчен десерт: белтъците, които са ни останали бързо могат да влязат в употреба и да се превърнат в десерт.

Ако искате да опитате класическите финансиери вижте тази рецепта. 


Продукти: 
(за 7-8 броя)
 
90г белтъци (2-3 броя)
60г краве масло 82% масленост
40г бадемово брашно (или смлени бадеми)
20г бяло брашно 
10г какао на прах
40г кристална захар 
20г мед (или захар, ако нямате мед)
1 с.л. ром или ванилия (по желание)
1/4 щипка сол (просто няколко кристалчета)
 
За украса:
какаови зърна, филирани бадеми или натрошен шоколад
 


Начин на приготвяне: 
 
📌В продуктите съм написала грамажа на белтъците по рецепта. Ако вашите белтъци се различват +/- 5-10г, не се притеснявайте. Няма да промените вкуса на кексчетата. Знам, че е трудно да се нацели точен грамаж, а в тези трудни времена е грехота да се хвърлят продукти. 

Сложете кравето масло в малка тенджерка или казерола. Загрейте го на котлона, на среден огън и го оставете да се готви, докато започне да покафенява и да се усеща аромат на запечено масло и ядки. Ако е необходимо леко намалете още котлона. Не трябва да се пържи и прегаря бързо, а по-бавно. 
Това на френски се нарича "beurre noisette", което в превод означава "лешниково масло". Някои го знаят също, като "препечено масло". Вкусът на това масло е уникален и именно той прави малките финансие завладяващи.

Прецедете готовото масло в чиста купа, с помощта на цедка или тензух. Целта е да се отделят препечените частици масло, за да не попаднат в тестото. 

Оставете го настрана да се охлади до 35-40 С. Като го свалите от огъня, температурата е над 120С. При мен се охлади за около 10-тина минути. 
Добавете 1 с.л. ром, меда и разбъркайте. 

В купа смесете сухите съставки - брашното, бадемовото брашно, какаото и захарта. Разбъркайте ги да се смесят. 

В трета купа сложете белтъците. Разбийте ги с телена бъркалка, докато се поразпенят, но не е нужно чак да побелеят.

След като маслото се охлади го добавете към сухите съставки и разбъркайте енергично, за да се смесят добре и да не останат бучки. 

Добавете белтъците към останалите съставки и разбъркайте, колкото да се смесят. Покрийте купата със стреч фолио (домакинско фолио) и я приберете в хладилника най-малко за 2 часа, а най-добре за цяла нощ. 
 

 
📌Сместа може да престои в хладилник максимум до 48 часа, преди да се изпече. 

На сутринта включете фурната да загрява на 190С. 
 
Пригответе си формата за печене на финансие, на мъфини или на правоъгълни кексчета. Ако е силиконова не е нуждо да я мажете с нищо, но ако е метална, намажете леко гнездата с краве масло. 

Извадете сместа от хладилника. Вземете един еднократен пош (може многократен, ако нямате друг), или найлонова торбичка от 1 литър, от тези за фризер. 
Обърнете краищата навън, около 4-5см. Сложете торбичката (поша) в една голяма чаена чаша и с помощта на силиконова бъркалка изсипете сместа. 

Отрежете връхче от единия край, около 1см да е широко и шприцовайте сместа във формичките, като ги пълните на 5мм от ръба. Имайте предвид, че почти не се надигат при печене, което е нормално, предвид, че няма набухвател.  

Ако ползвате форма за мъфини или кексчета ги напълнете до средата, за да могат да се изпекат добре. 
 


Поръсете ги с натрошени какаови зърна. Те ще придадат на вашите финансиери чудесна хрупкавост и какаов аромат. Ако нямате може да ги замените с филирани или натрошени бадеми, шоколадови капки или натрошен шоколад.

Изпечете за около 15-20 минути. Кексчетата са малки и нямат нужда от дълго печене, за да не изсъхнат. 
 
📌Ако ги печете във форма за мъфини, времето за печене ще е около 13-15 минути. Формата за мъфини напълнете максимум на 2/3.

Изчакайте 5 минути да се охладят във формата, след което ги извадете и сложете върху решетка, да се доохладят. 

Може да ги съхранявате до 2-3 дни в хладилник или на хладно място, ако ви се наложи. 
 
Ако се интесувате как изглежда формата за финансиери, ви оставям линк. Освен за финансиери, формата е удобна за малки кексчета, мюсли барове и индивидуални омлети.
 

 

0 Comments