Ако обичате кисело зеле ви препоръчвам да опитате как го приготвят французите. Идеята за тази вкусна френска гозба дойде от приятелката ми Елеонора. Преди няколко дни ми показа какво ѝ е сготвил нейния любим. Описвайки ми ястието накрая каза, "абе, капама по френски". Да, точно на капама по френски прилича. 😁

Разрових се в гугъл и намерих много вкусни рецепти за кисело зеле по елзаски. Идеята ми дойде точно навреме защото имах малко кисело зеле, което се чудех как да приготвя. 

След голямото коледно-новогодишното ядене на сарми, скоро не искам да си помисля за тях. А имах в хладилника една опаковка с пушени гърди, които ми дойдоха идеално за тази рецепта. Прескочих до кварталния магазин да си купя и останалите продукти за рецетата и воала. 


В повечето рецепти използваха семена от хвойна. Знам какъв е ароматът на хвойна и предполагам, че ще стане вкусно с него, но нямах и не ми се търсеше. Обаче, че сетих, че свинското месо и киселото зеле много добре си пасват със семена от резене, които много харесвам. Така, че изобщо не се замислих и ги замених в рецептата. 

За вино в рецептата французите използват шампанско или ризлинг. Аз сложих едно кенче газирано бяло вино от Лидл. Ако имате останало шампанско от Нова година, може да го използвате за рецептата. 


Колкото до месата, забелязах, че използват предимно сварени и пушени меса, въпреки, че някои слагаха и сурови, като свински джолани или ребра. Най-важното правило е, че никога не се слага шунка! Аз заложих на пушените гърди, бекон, които си пуснаха аромата и мазнината при зелето по време на готвене. А накрая добавих франкфуртери и боквурст (пак от Лидл). 

Чудесно лесно и вкусно ястие...донякъде определено повече ми допадна от нашата капама, защото става значително по-леко. А как чудесно върви с чаша бира. 

Продукти: 
2 средно големи кисели зелки
200мл шампанско, газирано бяло вино или ризлинг
100мл сок от зелето, ако не е твърде кисел (или още вино)
1 глава лук
500-600г пушени гърди 
300г пушен бекон (цяло парче)
150-200г пушени франкфуртери
500г варени немски наденици (боквурст)
1 ч.л. семена от хвойна (аз сложих семена от резене)
1 дафинов лист
1 ч.л. червен пипер (по желание) 
черен пипер
100-150г свинска или патешка мазнина

500г картофи
 


Начин на приготвяне: 
 
Киселото зеле измийте добре под течаща вода. Французите съветват дори три пъти да се измие, ама аз го оставих леко кисело, все пак си е кисело зеле, не прясно. 😁

Отцедете го добре и го нарежете на много тънки ленти...почти като настъргано да стане.

Обелете и нарежете главата лук. Сипете я в дълбок съд заедно с 3 с.л. патешка мазнина, свинска мас, краве масло или зехтин. 
 


Задушете лука в мазнината и добавете зелето. Прибавете семената от хвойна. Аз нямах такива, затова прецених, че семената от резене ще си паснат чудесно с месото и киселото зеле. 

Добавете другите подправки, разбъркайте и изсипете виното. Оставете малко да се поизпари алкохола и добавете сока от киселото зеле. Ако сокът ви е много кисел не го слагайте, а прибавете още малко вино. 

Сложете върху зелето пушените гърди, бекона нарязан на няколко големи парчета и друго сурово месо, ако ще слагате. 

Намалете огъня и задушавайте за два часа на слвб огън. 
 


📌Аз задуших зелето в чугунен съд и заедно с месото го преместих във фурната да се пече на 160С за два часа. 

През това време измийте и обелете картофите. Сварете ги в подсолена вода. 

Запечете за 1-2 минути от двете страни варената наденица тип боквурст. Може да я запечете на скара, но по-лесно е директно в тиган с незалепващо дъно, без мазнина. Колкото са хване лек тен, тук-там.

Час и половина от началото на готвенето, добавете към зелето боквурста и сварените цели картофи. Полейте леко с мазнина и продължете да готвите под капак още 30 минути. 

📌 Последните 30 минути пекох без капак, защото ми се препълни съда с продукти 😁, а и реших, че като се запече леко беконът ще стане по-вкусен. 

📌 Един съвет от мен, придвидете си голям съд за тази гозба, за да не се чудите като мен как да ги съберете на тясно. Трябва да е поне 6 литра като обем. Ако е повече, още по-добре.

Сервирайте в голяма купа или тава зелето с различните меса и варените картофи отгоре. И да не забравите да изстудите бирата! 😋🍺

Източник: https://lacuisinedannie.20minutes.fr/recette-choucroute-alsacienne-45.html

0 Comments