Ако ви се прияде нещо сладко или чакате гости, а не ви се занимава със сложни рецепти, това е Вашият десерт. Трябват ви 5-10 минути да смесите продуктите и да намажете чашите и още 5-6 минути да ги изпечете. 
 
Звучи супер нали? Никога не съм си мислела, че някога ще пека кекс в микровълнова фурна, а още по-малко, че ще стане толкова вкусен. 
 


Рецептата е на корицата на последния брой на списание La Cucina Italiana. Веднага ме привлече с апетитния си вид. Казах си, какво толкова, едно яйце и няколко лъжици други продукти...защо пък да не пробвам. 

В оригиналната рецепта кексчетата са завършени с лъжица посладено маскарпоне и малко настърган(разтопен) шоколад. Честно казано не ми се отваряше цяла опаковка маскарпоне заради три чашки, но пък се сетих, че имам цяла опаковка сладолед от шам фъстък във фризера и реших да ги гарнирам с него. Чудесно си паснаха...пълна хармония. Така, че може да импровизирате с украсата по ваша преценка. 

 
Продукти:
(за 3 порции)
 
2 яйца (100-110г)
50г кафява захар
50г прясно мляко
50г брашно
15г олио
3-4г бакпулвер 
20г какао
20г настърган шоколад
 


Начин на приготвяне:
 
В купа сипете яйцата и захарта. Разбъркайте ги леко колкото да се смесят и добавете прясното мляко, след него олиото. Разбъркайте. 
Добавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте енергично за кратко и добавете какаото. Объркайте и него. Накрая прибавете настъргания шоколад и леко разбъркайте. 
Сместа се получава доста рядка, не се притеснявайте. Така трябва да бъде. 
 

 
Намаслете три чаши с обем около 200-250мл.  Разпределете сместа между чашите, като трябва да стига максимум до средата на чашата. 
📌Формата на чашата няма значение, може да използвате всяка чаена чаша, която имате, стига да няма метални кантове и рисунки по нея ( заради микровълните). 
 


Една по една сложете чашите в микровълновата фурна на 800W за 1.40 минути. Ако максималната мощност на фурната ви е 750W увеличете печенето с още 10 секунди, т.е 1.50 минути.
Сместа се надига и стяга за около минута - минута и 10 секунди.
📌Не се притеснявайте, че ще останат сурови вътре. По-важно е да не ги "преготвите", за да не стане твърде сухи. Спазете времето, указано в рецептата.
 
📌След като ги извадите от микровълновата, може да ви се стори, че е доста твърда повърхността им отгоре, но след като ги извадите от чашите ще установите, че всъщност си е нормален мек и сочен шоколадов кекс.
 


📌Ако не обичате да ползвате микровълнова фурна или нямате такава, загрейте нормалната фурна на 180С и изпечете кексчетата за 15-20 минути.

Сервирайте кексчетата с лъжица сладолед; с лъжица заквасена сметана или маскарпоне с малко захар или мед. 
 

 
Източник: La Cucina Italiana 01.2022
  

2 Comments

Federica Simoni said…
Fantastica😍chissà che buona!!!! Buon Fine settimana!
Maria said…
Grazie Federica, cara! Buon fine settimana, anche a te! ❤️❤️❤️