Ако има нещо, което обичам и което ме кара да се чувствам добре, това е ароматът на прясно изпечен сладкиш...
Аромат, който обхваща кухнята и остава там дълго време, давайки странно усещане за щастие! И ако не беше фактът, че злоупотребата със сладкиши в крайна сметка ми се отразява тук и там на фигурата щях да ги ям всеки ден! Но от време на време си позволявам поглезя себе си и близките си! 

Точно като този вкусен, мек и ароматен сладкиш от круши и черен шоколад. Това е един от тези сладкиши, които са колкото лесни, толкова и вкусни.

Комбинацията от круши и шоколад е невероятна, сладостта на крушите върви чудесно с горчивината на какаото, което прави този сладкиш идеален за сервиране по всяко време на деня или когато имате приятели на гости.

Сладкишите с круши и шоколад са класика в италианската кухня, а в моя вариант съм добавила шоколадов чипс, който го прави още по-вкусен и шоколадов.

Преди време ви бях показала още един вариант на сладкиш с круши и шоколад. Който от двата да изберете съм сигурна, че ще ви плени и вас.

 
Продукти:
(За форма с диаметър 24см)

120г брашно
50г нишесте
40г какао
1 пак. бакпулвер
100г кафява захар Панера (или каквато имате под ръка)
2 яйца на стайна температура
ванилия
кората на 1/2 портокал или лимон
50г натрошени и леко запечени бадеми
100г тъмен шоколадов чипс
70г олио
120г кисело мляко на стайна температура
3 зрели и сладки круши

 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 170С. 

В купа пресейте сухите съставки - брашното, нишестето, бакпулвера и какаото. Объркайте ги добре.

В друга купа счупете яйцата, прибавете захарта. Разбийте добре. На тънка струя добавете олиото и след него киселото мляко, прибавете ароматите. 

Прибавете сухите съставки на части като разбърквате добре да се смесят продуктите. Накрая прибавете бадемите и шоколадовия чипс като оставите 1 с.л. за поръсване отгоре.

Обелете крушите и ги нарежете на резени. 

В намазана с мазнина форма с диаметър 22-24 см. изсипете кексовата смес. Отгоре наредете резените круши. Поръсете с останалия шоколадов чипс.

Изпечете за около 40-45минути. Проверете с клечка за зъби дали е готов сладкиша преди да извадите от фурната. 

Адаптирано от: https://www.tavolartegusto.it/ricetta/torta-soffice-pere-e-cioccolato/

0 Comments