Много обичам салата Капрезе и често си правя. Изобщо комбинацията моцарела, домати и босилек ми е сред най-любимите. Затова реших да направя една импровизация от маслено тесто с плънка от моцарела и домати. 

За две седмици я правих два пъти, като първия път беше с моцарела, но въпреки, че я отцедих добре стана малко по-водниста тартата. 
 
На вкус обаче беше страхотна, затова реших да направя втори опит, като избрах бяла скаморца, която на практика е сушена моцарела, т.е няма да се разводни при печене. Този път се получи перфектно, затова реших да я споделя с вас.


Продукти:
(За 4 порции)

за тестото:
170г бяло брашно тип 500
100г пълнозърнесто брашно
1 яйце
60г зехтин
60г вода
10г сол

За плънката:
1 бяла скаморца (300г)
1 голям розов домат
няколко листа босилек
сушен риган/босилек
сол
зехтин


Начин на приготвяне:

В купа се сипват двата вида брашно и солта. В отделен съд се сипва яйцето и зехтина. Разбиват се докато се получи емулсия. 

Прибавете водата и разбийте. Сипете цялата смес в купата с брашната. Омесете с ръка докато получите меко и хомогенно тесто. 

Оформете на топка, завийте с домакинско фолио и сложете в хладилника за час.

Вземете лист хартия за печене. Разстелете тестото и с помощта на точилка го разточете на кръг с дебелина около 4-5мм и диаметър 26-28см.

Нарежете сиренето и доматите на полукръгове и ги наредете в кръг като редувате домат, сирене, домат, сирене, като оставите борд от 2-3 см. Поръсете с малко сушен риган и/или босилек и зехтин.
 

Загрейте фурната на 180С. 

Завийте краищата (борда) навътре.

Печете първите 10 мин на долен реотан. След това допечете още 20-25 минути на горен + долен реотан + вентилатор до златисто. 

Охладете леко на решетка и сервирайте.

2 Comments

Dani said…
Не знаех за бялата скаморца, макар че и нея я няма навсякъде :)
Чудесна тарта, Миме!
Maria said…
Дани, бяла скаморца има в редовния асортимент на Била и Лидл.
Хубав ден ти желая!