Скоро попаднах на една книга за хляба - Ultimate bread. Невероятна книга. Вече направих няколко от предложените вътре рецепти и всички се получиха фантастично. Днес ви предлагам основния бял хляб и един от методите за захващане на тестото.


1 чаша = 250 мл
2 ч.л. суха мая или 17 г прясна (аз почти винаги ползвам прясна, марка Виво)
1 1/2 чаша топла вода ( около 35-40 С)
3 3/4 чаши бяло брашно
1 1/2 ч.л. сол

Разтваряме маята в 1/2 чаша топла вода и разбъркваме с дървена лъжица. Важно е за маята да не употребяваме метал. Оставяме за 5 минути да се разтвори добре. Смесваме брашното със солта в дълбока купа и правим дълбока яма в средата. Сипваме маята и леко с дървената лъжица разбъркваме с малка част от брашното. Трябва да се получи една средно гъста топка тесто в средата на съда. Този метод се нарича "дунапренен"(sponge), защото тестото се "захваща" с брашното и бухва като дунапрен.


Покриваме с чист плат за около 20 минути. Добавете половината от оставащата вода и объркайте внимателно. Добавете и останалата вода, объркайте докато се получи леплива смес и прехвърлете на набрашнена повърхност. Месете около 10 минути докато се получи меко, гладко и еластично тесто. Тук е мястото да отбележа, че винаги меся с миксер, болят ме китките и гледам да не ги натоварвам допълнително. Така, че след като се наду маята, т.е стана като дунапрен, сипах водата и месих с миксера около 6-7 минути. 
Прехвърляте в голяма чиста стъклена купа, намаслявате леко страните и дъното с олио и покривате тестото с плат за около 1 1/2 - 2 часа.


Тестото напълва купата. С юмрук го удряте два-три пъти да му излезе въздуха и да спадне и оставяте да отдъхне от боя за 10 минути :-))
Придавате му форма на заводски хляб с дължина около 35-40 см., слагате в средата на голяма плитка тава, върху пергамент наръсен с брашно. Покривате с памучна кърпа за около 45 минути. За това време хляба става огромен. Загрявате фурната на 200С.  С много остър нож, скалпел или бръснарско ножче, правите 5 диагонални резки около половин см дълбоки. Печете в загрята фурна за около 45 минути. Охлаждате на решетка. След като изстине увивате хляба в чиста памучна кърпа и може да го съхраните до 3-4 дни ( стига да не го изядете преди това). Хляба става много мек и вкусен!


7 Comments

Dimitrana S. said…
Чудно изгежда, Мими! Толкова.. че внезапно в главицата ми се появиха следното от Емили Дикинсън:

"Тъй бял и хубав беше хлябът -
различен от трохите -
които в хола на природата -
разделях си с врабците".. ;-)

Наистина изкусителен :-)

Поздрав!
Dani said…
Всичко ,което се прави с любов е хубаво-така е и с този хляб.Поздрави,Мими!
di_ani said…
Мими,
Трудно ми е да допълня,
след Дими и Дани -
Хлябът ме впечатлява под всякаква форма -
а твоят е и чудесен.
Усмихнат ден, Диана
netty said…
Добро утро, Мими!
Чудесен хляб! С нетърпение очаквам още такива рецепти и с друг вид брашно:)
Поздрави!
Ако ти кажа,че най-първите ми опити в месенето на тесто с цел да направя подобие на пита , излезнаха точно като този хляб, едва ли ще ми повярваш:) И до сега чат-пат си печем в къщи такъв. Но с твоите указания ще се подобря:) Благодаря, Мими(може и аз така да те наричам, да?):))))
Maria said…
Дими, благодаря ти! А стихчето е чудесно...Целувки!

Дани, така е, важно да е с любов. :)

Дианка, благодаря ти от сърце!

abaca, благодаря ти! Има с различни видове брашна, само времето не ми достига съвсем :))

Ирони, разбира се, че може. А ти си скрит талант знам си аз..ама се скатаваш нещо. :))
Dimitrana S. said…
Дааа.. така се въодушевих от хлебчето, че хиляда грешки от вълнение допуснах при писането :-)))