Хляб със семола е традиционен италиански хляб от област Пулия. Идеален е за приготвяне на брускети.Мога да кажа, че това е моя фаворит.  Много обичам хляб със семола (грис). Става плътен, ароматен и вкусен. 

Тук както и в други рецепти по нататък се използва така наречената закваска. Тя бива няколко вида. "poolish" e френския варинат при който фермента е около 2 часа. При италианските варианти "biga" или "pasta madre" ферментацията може да продължи между 12 и 24 часа, а когато се прави  с естествена мая "pasta madre" между 2 и 5 дни. 

По нататък ще се спра и на тях и ще споделя моите лични наблюдения, но всичко по реда си. Практичното при закваските е, че може да си подготвиш основата вечерта а на другия ден просто да замесиш и изпечеш. Удобно е да имаш естествена мая вкъщи, особено когато нямаш готова от магазина.


 

За закваската (12-24 часа):
1/4 ч.л суха мая или 2 г прясна
2/3 чаша вода
1 чаша брашно

за тестото:
1 1/2 ч.л. суха мая или 12 г прясна
3/4 чаша вода
1 чаша брашно
1 2/3 чаша грис ( трябва да е ситно смлян, ако ползвате български грис задължително го смелете допълнително в блендера) + малко за поръсване на хляба
2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин


 

За закваската разтворете маята във водата с дървена лъжица, оставете да почине 5 минути и добавете брашното. Объркайте и оставете закваската да ферментира покрита с памучен плат между 12 и 24 часа. Отначало закваската тръгва да расте, може да напълни съда, зависи колко е голям и след това започва да спада. Когато спадне означава, че е готова, но не по малко от 12 часа все пак :) Аз моята я направих вечерта и на сутринта започнах да меся хляба. За тестото сипете маята в 1/2 чаша вода и разбъркайте. Оставете за 5 минути.Разбъркайте.В дълбока купа смесете брашната и солта, направете кладенче и сипете вътре закваската.Добавете маята, водата и зехтина и омесете меко еластично тесто. Ако месите на ръка първо объркайте с дървена лъжица продуктите до лепкава каша и прехвърлете на набрашнена повърхност да месите около 10 минути. Отначало тестото е доста влажно, но с месенето гриса поема всичката влага и се получава много приятно меко и нелепнещо тесто.


Прехвърлете в чиста стъклена купа и покрите да около 1 1/2 часа. "Набийте" тестото с юмрук няколко пъти и го оставете да си почине 10 минути.


С острър нож разделете тестото на две и оформете хубави кръгли питки. Сложете ги в двата срещуположни края на голяма тава покрита с пергамент и леко набрашнена или покрита с грис. Покрийте с кърпа и оставете за 1 - 1 1/2 часа да бухнат. 

Нагрейте фурната на 200 С и изпечете до златисто за около 30-40 минути. Ако искате хляб с по-твърда и дебела кора печете на 240-250С за около 40 минути.

4 Comments

Nanita said…
Правила съм хляб с грис,но този изглежда неустоимо!Ще пробвам този вариант.Ведри есенни дни Мими
Maria said…
Благодаря ти Нанита, наистина хляба стана чудесен. Вече няколко пъти го правя.Поздрави :)
ghost13 said…
Миме хлебчето изглежда много добре.
Поздравления за чудесната рецепта
Латинка
Unknown said…
Вчера направих хляб по тази рецепта. Стана чудесен и свърши за час след изпичането му. Благодаря!