За тази вкусна питка ме вдъхнови бързата "градска" питка на Илиян. Обаче нали не купувам тесто реших да изполвам 1/3 от тестото за питки на Морена Роана

От комбинацията се получи една невероятно ароматна селска питка. Цялата къща ухаеше на чубрица с червен пипер. Няма да споменавам колко бързо свърши, то е ясно. 😆

 Продукти:

70 г топла вода
70 г топло мляко
5г захар
6г прясна мая или 2-3г суха мая
20 г зехтин
270 г бяло брашно (може да замените 1/3 от количеството с пълнозърнесто брашно)
6г сол 

За наръсване:

червен пипер, чубрица, едра сол, зехтин

Начин на приготвяне:

Объркайте всички продукти и омесете меко и еластично тесто. Месете около 10 минути с миксер. Оформете на топка.

Покрийте тестото и оставете да втаса около час. Премесете леко отново. Оставете тестото да почине за 10 минути. 

Вземете кръгла тава с диаметър около 26-30см и я намажете обилно с масло или зехтин. 

Сложете тестото в центъра на тавата и с ръце го разпределете равномерно по цялата тава. Покрийте с кърпа и оставете да втаса отново за около час.

Загрейте фурната на 200С. 

Намажете питката със зехтин, наръсете с малко червен пипер, едра сол и чубрица и изпечете до златисто за около 30 минути. 

Извадете от формата и охладете на решетка.

5 Comments

Mary said…
Che profumino mi vien da sentire!
Federica Simoni said…
come sempre una delizia!! gnam gnam
Ilio said…
Уау! Станала е страхотна!
Ilio said…
В неделя направих твоята "селска" питка на баща ми - беше ми на гости, ипонеже "бързата градска" питка е негов специалитет, реших да го изненадам с твоята версия (един вид - конкуренция между поколенията ;)) Получи се много хубава питка. Всички бяха очаровани. Мерси за идеята!
Unknown said…
Ето го и изворът-Казвам се Алексей Димитров.Само как ви хванах да си говорите за мен,повярвайте стана ми драго,че съм направил нещо хубаво и за него си говорят моите деца.Всеки един родител иска да остави незабравими спомени в своите деца и внуци-може би от страх ,че ще ги забравят а аз се питам вече -защо пък трябва непременно да останеш по някъкъв начин жив макар и като спомен.Просто си отиваш и другите продължават-така де.А тайната на моята питка,Илиян е пропуснал да ви каже е ,че купувам тесто в пакетчето на което е омаслено а иаз хубаво намазвам тавата с масло и разтягам тестото до запълване на тавата.Колкото по-тънко толкова по-вече коричка.Тайната е ,че ядем тънка и хрупкава питка,всеки залък трябва да хрупа.Да ви е сладко.