За тази вкусна питка ме вдъхнови бързата "градска" питка на Илиян. Обаче аз нали не купувам тесто изполвах 1/3 от тестото за питки на Морена и от комбинацията се получи една невероятно ароматна селска питка.


 

70 г топла вода
70 г топло мляко
1/2 с.л. захар
4 г прясна мая
10 г масло
270 г брашно
1 ч.л. сол 

червен пипер, чубрица, едра сол, зехтин

Объркайте всички продукти и омесете меко тесто. Месете около 10 минути. 

Покрийте тестото и оставете да втаса около час. Премесете леко отново. Оставете тестото да почине за 10 минути. 

Вземете кръгла тава с диаметър около 30-32см и я намажете обилно с масло. Разточете тестото с ръце така, че да се разпредели равномерно в цялата тава. Покрийте с кърпа и оставете да втаса отново за около час.

Загрейте фурната на 200С. Намажете питката със зехтин, наръсете с малко червен пипер, едра сол и чубрица и изпечете до златисто за около 20 минути.

5 Comments

Mary said…
Che profumino mi vien da sentire!
Federica Simoni said…
come sempre una delizia!! gnam gnam
Ilio said…
Уау! Станала е страхотна!
Ilio said…
В неделя направих твоята "селска" питка на баща ми - беше ми на гости, ипонеже "бързата градска" питка е негов специалитет, реших да го изненадам с твоята версия (един вид - конкуренция между поколенията ;)) Получи се много хубава питка. Всички бяха очаровани. Мерси за идеята!
Unknown said…
Ето го и изворът-Казвам се Алексей Димитров.Само как ви хванах да си говорите за мен,повярвайте стана ми драго,че съм направил нещо хубаво и за него си говорят моите деца.Всеки един родител иска да остави незабравими спомени в своите деца и внуци-може би от страх ,че ще ги забравят а аз се питам вече -защо пък трябва непременно да останеш по някъкъв начин жив макар и като спомен.Просто си отиваш и другите продължават-така де.А тайната на моята питка,Илиян е пропуснал да ви каже е ,че купувам тесто в пакетчето на което е омаслено а иаз хубаво намазвам тавата с масло и разтягам тестото до запълване на тавата.Колкото по-тънко толкова по-вече коричка.Тайната е ,че ядем тънка и хрупкава питка,всеки залък трябва да хрупа.Да ви е сладко.