Козуначена торта Кранц е ефектна, ароматна и вкусна. Кранц на немски означава "венец". Много лесен за приготвяне козунак, с богата плънка и мека среда. Бързо стана любим на всички, които не обичат козунаци "без нищо". Нормално, кой не обича козуначено руло с плънка? Само, че тук оформлението е различно. По-лесно и ефектно.

Рецептата е много стара. Опитах се да издиря оригиналния източник, но за голямо мое съжаление форума на сайта cookaround.com от няколко години не съществува. За мен това е голяма загуба защото там имаше огромна библиотека от ценни рецепти. Както и да е, реших да дам нов живот на тази рецепта, която много харесвам. 

Написала съм продуктите за оригиналната плънка, но този път я направих с моя плънка за разнообразие. Така, че вие може да изберете на коя от двете да се спрете. Продуктите за тестото са измерени съвсем точно и ако спазите стъпките по приготвянето ще се насладите на тази невероятна козуначена торта Кранц. Брашното за пица или манитоба може да замените с българското "за баница".

 

 Продукти:

За тестото:
550 г брашно тип 00 (за пица и/или манитоба)
150 г прясно мляко
20 г мая (аз сложих 6г суха мая)
170г яйца (3 броя L)
100 г краве масло
80 г захар
8 г сол
2 пак. ванилия
кора от лимон
1/2 есенция портокал
1 лимонова есенция

За оригиналната плънка:
50 г масло
3 с.л. захар
2 с.л. канела
125 г сушени плодове
135 г стафиди
4 бисквити амарети натрошени на едро

Моята плънка:
200г сладко от дюли
150г едро смлени орехи
100г шоколадов чипс
1ч.л. канела

За украса:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
2-3 с.л. захар или захарна гранела

Начин на приготвяне:

Извадете продуктите на стайна температура поне 2-3 часа преди да започнете да месите тестото!

Маята разтворете с малко от млякото. 

В дълбока купа сипете млякото, трите яйца, захарта, солта и ароматите. Разбъркайте леко да се смесят съставките. Прибавете разтворената мая. Започнете да добавяте брашното и бъркате. 


Омесете меко еластично тесто за около 8-10 минути. Накрая прибавете кравето масло на 2-3 приема и месете докато тестото го поеме поне още 3-5 минути. Накрая на месенето тестото трябва да е лъскаво, меко и еластично. 

Завийте го на топка и го сложете в чиста купа. Покрийте с найлонова шапка и оставете да втаса за около два часа докато удвои обема си. Втасването може да отнеме повече време в зависимост от температурата в стаята. Съветвам ви да не форсирате тестото като го слагате в топла фурна.

Пригответе си плънката като смесите в купа всички съставки. 


Намаслете леко работния си плот. Разточете тестото с точилка на правоъгълно парче с дебелина 1см. 

Пригответе си тава с диаметър 30-32см. Покрийте я с хартия за печене. 


Разпределете плънката по цялата повърхност. Навийте на руло по-дължина и срежете на резени с дебелина 2см. Наредете ги в тава, леко под наклон и като ги застъпите едно за друго. 

Покрийте ги с домакинско фолио и оставете да втасат за около 40-50 минути докато удвоят обема си. 

 

Загрейте фурната на 180С. 

Намажете с разбития жълтък с мляко и наръсете обилно със захар. Пече се за около 35-40 минути до златисто. Охладете на решетка. 


 Източник: www.cookaround.com


6 Comments

Federica Simoni said…
Spettacolare😍😍😍😍Bravissima!! un abbraccio💖
Maria said…
Grazie di cuore! Un abbraccio!💖💖💖
Enza said…
Questa di sicuro la provero',appena avro' possibilita',deve essere buonissima!
ciaoo
Maria said…
Enza, questa ricetta e italiana anche e buonissima. Ho trovato sul forum di sito cookaround molti anni fa.
Ciao, a presto!
Галя said…
Здравей Мария! Това беше първият ми опит за козунак. С късмета на начинаещия и много желание, постигнах прекрасен резултат. Наистина изобщо не знам как трябва да изглежда козуначеното тесто и имах колебание в един момент дали да добавя още брашно.Използвах италианско брашно за пица, но след 8-10 минути месене с миксер, тестото ми се струваше доста лепнещо. Ако го бях правила на ръка, изобщо нямаше да успея да го измеся без да добавя брашно. Изкуших се и добавих малко, но ако не бях толкова стриктна в спазването на рецепти щях да добавя повече. Знам, че количеството на брашното е относително и зависи от много неща. В твоите рецепти обаче, ако се използва правилното брашно, количеството си е винаги вярно, това установих след няколко вече направени и повторени рецепти. А селският неаполитански хляб ми се получава все по-хубав:)Благодаря ти!
Поздрави!
Maria said…
Здравей Галя! Много се радвам, че си направила своя първи прекрасен козунак. Наистина от брашно до брашно има разлика и колкото повече глутен има, повече вода (течности) поема. По принцип тестото за козунак е доста по-меко от това на хляба. Особено като добавиш накрая маслото става доста мекичко. Преди да сложиш маслото е възможно леко да лепне, но след това вече спира да лепне. Намаслявай си леко дланите с мазнина като го оформяш на топка. Няма значение дали ще ползваш масло или течна мазнина.
Ще съм щастлива за Великден да направиш най-вкусните козунаци вкъщи!😍
Поздрави и хубава вечер!