Рецептата за торта Мария изцяло моя измишльотина. Харесах си една снимка на торта, за съжаление нямаше рецепта към нея, но реших, че ще направя такава за Св. Валентин. 

Получи се много сполучлива торта. Хубаво е да я приготвите от предния ден. Така ще може да усетите аромата и. 

Лек шоколадов блат за основа, съчетан с прекрасен шоколадов мус и карамелов пралин. Комбинация от вкусове, която ще ви кара да искате още и още торта. Опитайте! 

 

Продукти:
За блата:
2 яйца
2 с.л. захар
2с.л. какао
2 с.л. нишесте
2с.л. брашно
1с.л. гореща вода

за шоколадовия мус:
1 пакетче шоколадов пудинг за варене
500мл прясно мляко
5 с.л. захар
200г краве масло
100г пудра захар
100г черен шоколад

за карамеловия пралин:
1 ч.ч захар
200г печени орехи
300мл маскарпоне
200мл течна сладка сметана за разбиване
50г пудра захар
1 пакетче желатин

за шоколадовата глазура:

200г млечен шоколад
150г течна сладка сметана
50г масло


 

Начин на приготвяне:

В тефлонов тиган разтваряме захарта докато се карамелизира и слагаме ядките. Веднага прехвърляме върху лист намазано с мазнина алуминиево фолио и разстиламе. Оставяме за няколко часа да стегне.

За блата отделяме белтъците от жълтъците. Смесваме белтъците с горещата вода и разбиваме на твърд сняг. Добавяме захарта и продължаваме да разбиваме. Прибавяме жълтъците и разбиваме. Смесваме нишестето, какаото и брашното и внимателно ги добавяме към яйчната смес. Разбъркваме на ръка внимателно за да не спаднат много белтъците.

Вземаме тортена форма 24-26см, покриваме с пергамент и изпичаме блата на 180С около 10 минути. Проверяваме с клечка готовността му. Охладения блат напръскваме с малко ром.

Шоколадовият мус приготвяме като сварим крема според указанието на опаковката. Слагаме в купа с лед и бъркаме докато се охлади. Маслото оставяме да омекне на стайна температура и разбиваме на крем заедно с пудрата захар. Лъжица по лъжица добавяме от крема в маслото и разбиваме с миксера.

Отделно натрошаваме шоколада и го разтваряме на водна баня(аз го слагам в МВ на 450W за 40-50сек). Прибавяме шоколада към крема и разбиваме добре. Сипваме муса върху блата и слагаме в хладилник за няколко часа да стегне.

През това време приготвяме пралина. Разтваряме желатина с 2с.л. вода и като набъбне добре го нагряваме без да кипва. Охлаждаме. Готовият крокан начукваме в хаванче или смиламе в блендера(аз го смлях). Разбиваме сметаната до твърда пяна и добавяме охладения желатин. Разбиваме. Прибавяме маскарпонето и пудрата захар и разбиваме добре. Накрая прибавяме натрошения крокант и объркваме с лъжица.
Готовия крем сипваме върху шоколадовия мус и слагаме пак в хладилника да стегне.

На другия ден приготвяме глазурата като в купа на водна баня смесваме натрошените шоколади, сметаната и маслото. Бъркаме докато стане хомогенна смес. Заливаме тортата и охлаждаме в хладилника.
Като се втърди глазурата украсяваме по желание.

8 Comments

Flor said…
Wanderfull!
Maria said…
Thank you Flor!
Giulia said…
Ciao, Maria!
Mi fa piacere di avere una lettrice bulgara!
Immagino che, data la somiglianza delle nostre lingue ( il russo e il bulgaro), tu sai bene il russo. Se vuoi, ti lascio anche il link sul forum di cucina russo ( abbiamo altre ragazze bulgare noi!)
http://www.carina-forum.com/carina/index.php
In ogni caso, sei la benvenuta!
Giulia
Maria said…
Ciao Rossa!
Io ho fatto. So molto bene Carina e le sue deliziose ricette.
Lydia said…
Hi Mikkey, nice to meet you
Maria said…
Hi Lydia, the pleasure is mine! Be my guest.
Wow this is wonderful !! Bye Lisa !
Amalia said…
Thak you that you visited my blog, I read yours and this recipie I love it !