Ваниловият сладолед е непреходна класика и въпреки всички трансформации, които е преживял през годините, си остава любим на много хора. Прекрасен сладолед с наситен жълт цвят, топящ се в устата с неустоим аромат на ванилия.

В основата на добрия ванилов сладолед е шушулката ванилия. Знам, че е скъпа, но повярвайте ми една шушулка ванилия коренно ще промени вкуса на сладоледа. Ако все пак нямате възможност или не сте намерили истинска ванилия, ползвайте ванилов екстракт, възможно най-натурален. 


Днешната рецепта е класическа, която съм взела от учебника за сладкари на шеф Леонардо Ди Карло - Изкуство и наука в сладкарството. Рецептата се нарича още жълта основа, заради наличието на жълтъци, а на нейната база се правят доста голяма част от сладоледите, но затова малко по-надолу. 

За да ви улесня максимално съм обяснила как може да приготвите рецептата със или без машина за сладолед. 


Рецептата се приготвя лесно стига да спазите няколко основни стъпки. Важно е да имате домашен термометър, за да може да приготвите правилно кремообразната смес. 

Ако ползвате машина за сладолед, е хубаво да замразите купата поне 24 часа преди да започнете да приготвяте сладоледа, при температура под минус 19-20С. За да проверите дали купата се замразява правилно, я извадете след 12 часа и я разклатете. 

Ако течността вътре не е замръзнала, намалете още градусите на фризера на минус 21-23С. Така ще имате гаранция, че замрази по-лесно сладоледа ви. 

Продукти: 
(за 500мл сладолед)*

200мл прясно мляко 3.6%
170мл сметана за разбиване 36%
80г кристална захар
15г декстроза (може да я замените със захар, ако нямате)
10г течна глюкоза (може да я замените с мед, ако нямате)
50г жълтъци (3 броя) 
1 шушулка ванилия (бурбонска) или 1 ч.л. ванилов екстракт 
 



Начин на приготвяне: 
 
С върха малко ножче с остър връх срежете по дължина шушулката ванилия. Разтворете я на две и с острието на ножа приплъзнете по цялата дължина, така, че да оберете добре звънцата ванилия. Оберете ги от ножа и ги сложете в касерола. Добавете и шушулките, те ще дадат допълнителен аромат на сладоледа.

Добавете млякото и сметаната в касеролата. Загрейте ги до завиране и свалете касеролата от котлона. Покрийте я с капак и оставете настрани за 20-30 минути, за да може ароматът на ванилията да се поеме добре от млякото. След това извадете шушулките.

През това време в купа отделете жълтъците, разбъркайте ги леко с метална бъркалка, добавете захарта и декстрозата, разбъркайте добре. 

Сипете 2 черпака от горещото мляко към жълтъците и леко разбъркайте сместа. 

Изсипете внимателно жълтъците към млечната част, разбъркайте и върнете на котлона. 

Бъркайте на среден огън, докато сместа леко започне да се сгъстява и достигне 85С. 
 
📌На тази температура жълтъците се пастьоризират, а така отпада вероятността от развитието на салмонела. 
Важно е да не ги преварите и сгъстите на крем, защото това ще промени консистенцията на сладоледа в последствие. 


Свалете касеролата от огъня и я сложете в купа с лед и вода. Бъркайте перидично, за да се охлади бързо. 

Прехвърлете охладения сладолед в чиста купа, покрийте го със стреч фолио или капак и го приберете в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ, да зрее. 
 
Ако ще използвате машина за сладолед, трябва предварително да сте замразили купата му при -19С, или по-ниска температура, за поне 24 часа, може и повече. За да разберете дали е 
 
Сипете сладоледа в купата и бъркайте, докато започне да се сгъстява и замръзва, приблизителното време да се случи това е около 30-40 минути, в зависимост от машината, която ползвате.  


Ако няма да ползвате машина, сипете студения сладолед в предварително замразена метална или пластмасова кутия/купа с капак и го приберете във фризера за 2 часа, като на всеки час го вадите и разбърквате с бъркалка, за да вкарате въздух в него. 
 

 
💡Съвети и насоки за вкусен кремообразен сладолед.
  •  Добавете малко декстроза в сладоледа. Декстрозата е проста захар, която се използва в сладолед и сладкиши. При производството на сладолед често се използва в комбинация с други захари, за да се понижи точката на замръзване на сместа, без да се променя твърде много сладостта ѝ. 
  • Типичната кремообразност на сладоледа се придава от определено количество въздух, което е важна „съставка“ и която трябва да вземете предвид. Колкото повече въздух има, толкова по-мек е сладоледът, и обратното. Например, ако сладоледът ви стане твърд като камък и му отнема много време за да омекне, значи няма достатъчно въздух в него. 
  • В домашни условия рецептите могат да играят важна роля: допълнително количество въздух се осигурява от баланса и правилния избор на съставките. Голяма част от въздуха, съдържащ се в сладоледа се включва по време на кремообразуването, този процес има своето максимално развитие, когато започнат да се образуват ледените кристали. 
  • За да може да запазите въздушните мехурчета, които са били включени по време на тази фаза е важно рецептата да съдържа вещества, способни да ги задържат. Основни са протеините на млякото, протеините на яйцата или стабилизаторите, които по-специално спомагат за задържането на въздуха вътре. Затова се препоръчва периодично да се разбърква с бъркалка сладоледът, докато стегне във фризера. 

    Тук на помощ идва домашната машина за сладолед. Тя върши тази работа вместо вас, вкарва въздух и скъсява времето на замръзване. За мен, това може би и е най-полезната ѝ функция, защото от друга страна трябва да ѝ намеря място във фризера и да я замразя под определена температура, което си е минус и неудобство.

💡Варианти за приготвяне на сладолед с жълта основа: 
  • Сладолед с вкус на кафе. Добавете 6-7г разтворимо кафе към млякото и сметаната, и разбъркайте. Украсете с кафе на зърна.
  • Амарена. Добавете череши Амарена с малко от сиропа, след като сладоледът леко се е сгъстил и разбъркайте.  
  • Карамелизирани ядки. Добавете 50г карамелизирани ядки, след като сладоледът леко се сгъсти, разбъркайте.
  • Карамел. Пригответе сух карамел с количеството захар в основната рецепта за жълта основа и го сварете с врящата сметана.
  • Сладолед с вкус на зелен чай. Запарете 10 г зелен чай във врящо мляко. Филтрирайте. Продължете по основната рецепта.
  • Лимонов сладолед. Настържете кората на 1 лимон и я добавете вместо ванилията. 
 
 
Източник: Леонардо Ди Карло - Изкуство и наука в сладкарството

0 Comments