„Тази торта е рай!“ (“Questa Torta è un Paradiso!”) Това е известният израз на благородничката, която дала името на едноименния сладкиш  "торта Парадизо". Сладкишът е създаден от известен сладкар от Павия през 19 век Енрико Вигони. Този десерт се е превърнал в символ на град Павия и класика сред италианските сладкиши.

Смесица от оригинални и качествени продукти като пресни яйца, масло и брашно съчетани с натурални аромати от лимон, портокал и бурбонска ванилия дават живот на мек и ароматен сладкиш с разкошен вкус и сладост. Подобен сладкиш е другата италианска класика - торта Маргарита. 

Може да се наслаждите на сладкиша самостоятелно за „райска“ закуска, обилно поръсен с пудра захар. А може да го сервирате със слой от бита сметана за получите една истинска райска торта. 

При едно от пътуванията ми в Италия, в хотела във Верона всяка сутрин имаше такава торта. Прясно изпечена от готвача в хотела. Толкова ароматна и сочна беше, че чаках с нетърпение да дойде сутринта и да похапна пак от нея. 

Един ден не изтърпях и попитах жената, която сервираше как се прави тази вкусотия.. тя каза "Много е просто като пандишпан, но има и масло.. казват и торта Маргарита". 


Първото нещо, което направих като се върнахме беше да разровя нета за рецепта на торта Маргарита. Намерих няколко. Разликата беше общо взето в броя на яйцата и количествата на брашно и нишесте. Направих една... ами малко суха стана, направих друга рецепта. Вкусна стана, но не беше като тази, която търсех...Нали съм инат казах си, че докато не свършат яйцата и докато не направя това,  което ядох в хотела няма отказване. 😆

 И така след няколко опита случайно попаднах на рецептата на Морена Роана. Зачетох се и видях, че много прилича на торта Маргарита, само, че се казва торта Парадизо.

Направих я...и това беше ТЯ! Рецептата, която толкова търсих...ароматът беше същия, консистенцията беше същата, тортата беше същата! Бях толкова щастлива, че изядох половината торта 😃
Ето и самата рецепта, опитайте, няма да съжалявате... истински райски десерт!

Продукти:
115 г краве масло (на стайна температура)
100 г пудра захар
80 г брашно
70 г нишесте
1 яйце
3 жълтъка
кората на 1 лимон
6г бакпулвер
1/2 щипка сол

Приготовление: 

Загрейте фурната на 180С. 

📌Най-добрата температура за да се разбие кравето масло на крем е 18С. 

В дълбока купа разбийте мекото краве масло с пудрата захар на пухкав крем за няколко минути с мискер. Прибавете един по един жълтъците, като го разбивате добре и накрая цялото яйце. 

Смесете брашното, нишестето, бакпулвера и солта. Пресейте ги и по-малко на части ги добавете към яйчената смес като бъркате с миксер на ниска скорост.

Намажете с масло форма за печене с диаметър 18-20 см. Поръсете я с малко брашно по дъното и стените. Изтръскайте излишното и неполепнало брашно. 

Тази последната торта Парадизо от снимките я направих във форма с диаметър 16см, затова стана по-висока. Продуктите и времето за печене не съм променяла. 


Изсипете сместа във формата за печене. Изпечете за около 30-35 минути. Проверете с клечка дали е изпечен. Ако клечката е суха, значи сладкишът е готов. 

Охладете на решетка и поръсете с пудра захар.

Източник: https://www.mentaecioccolato.com/2009/03/torta-paradisola-base.html

Снимките са обновени 05.2021г.

9 Comments

Federica Simoni said…
Ciao! grazie per aver visitato il mio blog... questa torta è favolosa!! gnam
Rosetta said…
Ti è venuta bella alta, brava !!!
Mandi
Tania said…
Deliziosa!
silvanausa said…
bellissima la torta margherita ho paradiso io la faccio pure ma tutta di fecola di patate cosi la puo mangiare pure mia figlia che e celieca e viene buonissima ,ma la tua mi sembra iu` buona e piu soffice ciaoooo
Morena said…
Brava mikkey..vedo che ti è venuta benissimo...pure meglio della Mia...Complimenti!!!

ciao ciao!!
Maria said…
Grazie mille a tutti! Ciao e baci!
di_ani said…
Мими,
още докато четях въведението –
знаех, че няма да устоя.
А като видях и тортата - оригинална, закачлива и много изкушаваща,
бе повече от ясно!
Честит празник с пожелания за много обич, топлина и щастие!

Направих ги като мъфини с лимонова сметанова намазка.
Неустоим аромат и много нежен вкус.
Ето ги:
http://item.slide.com/r/1/0/i/4uSf6LDB1j-ARA2W1IwNsriuZBNYrQsl/
http://item.slide.com/r/1/0/i/hk72z-NM5z96TmGUGhBHLTZy1FOSesRd/
http://item.slide.com/r/1/0/i/_mpcVe5v7T9VDBXL6HFYqA-zg-IB4-Ys/
Благодаря ти – вълшебна рецепта!
Maria said…
Дианка, страхотни са! Толкова нежно изглеждат и перфектно аранжирани както всичко поднесено от теб! Целувки!
cvetana said…
soryy no ni6to ne se polu4i ot tazi recepta.1 ne se pi6e koga da se sloji lemon,2 stava ujasno malko koli4estvo.4ao bela.