Песто от гриловани зеленцуци с аромат на лято. С наситен и богат вкус на печени зеленчуци, това песто ще достави наслада на сетивата ви. 
 
Добре балансирана комбинация от печени чушки, тиквички и патладжан с добавка на свеж босилек и малко настъган пармезан. 
 
Много обичам песто във всичките му варианти и ползвам много в моята кухня, независимо дали  като сос за паста, върху резен хляб или гарнитура/сос за печено месо и риба. 
 
Имам и доста рецепти за песто в блога, като Песто по средиземноморски, Песто от печен патладжан, Песто от сушени домати, Песто от гриловани тиквички и разбира се, класическото песто ала дженовезе, най-голямата ми любов! 
 
Новата рецепта, която ви представям днес веднага стана любима на младежите вкъщи и вече няколко пъти правя. Опитайте и споделете дали и нас ви харесва. 😍
 


Ако имате останали зеленчуци на грил, сега е моментът да ги превърнете във вкусно песто, което да намажете на брускета, за гарнитура на печено месо или да добавите, като сос за паста. 
 
Ако нямате, бързо може да си изпечете и да си приготвите едно бурканче с зеленчуково песто. Няма да съжалявате, повярвайте ми! 

Ако нямате всички зеленчуци под ръка, направете я с такива, каквито имате, основата са червените чушки, но и без тях пестото е много вкусно!
 
 

Продукти: 

1 жълта чушка
2 червени чушки
1 тиквичка, малка (150-200г)
1 патладжан, малък (200г)
10-15 листа босилек (1 по-малка връзка)
2 скилидки чесън
30-40г настърган пармезан
шепа печени орехи (по желание)
зехтин
сол
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете зеленчуците. Обелете патладжана. Нарежете ги на големи парчета, намажете ги със зехтин и ги гриловайте на скара или грил тиган. 
 
Сложете ги в чиния и ги оставете да се охладят. 
 
Обелете скилидките чесън. Измийте и подсушете листата босилек. 
 
В купата на блендер/чопър сложете цялото количество чушки и половината тиквичка и патладжан. 
 
Добавете листата босилек, скилидките чесън, печените орехи (ако слагате), зехтин около 100мл, щипка сол и блендирайте добре. 
 
Прехвърлете в купа и сервирайте с гризини или препечен хляб.  

Може да съхранявате в херметично затворен буркан, в хладилник до 5 -6 дни.
 
 
 

0 Comments