Домашен студен чай е  любима разхладителна напитка за горещите летни дни. За мен e и начин да оползотворя пакетчетата чай, които обичам да купувам, но зимата рядко се сещаме да пием. 😁

Всяко лято това е най-бързооботната напитка вкъщи. Имало е дни, в които правя по две кани студен чай, защото се изпива много бързо. 

Удобното на рецептата е, че може да ползвате всеки ароматен и любим чай. Най-често комбинирам няколко аромата или вида чай във всяка кана. Така всеки път имам различен аромат. В допълнение може да добавите свежи или замразени плодове, например малини, ягоди, праскови, лимон, портокал и прочие. 


Може да подсладите чая с мед, кафява захар или обикновена захар. Може да му добавите еритритол, сироп от агаве, кленов сироп или дори да не го подслаждате, ако така ви харесва. Имате пълната свобода да импровизирате и да се насладавате на вкусна кана студен домашен чай цяло лято. 

От мен имате базовата рецепта, останалото оставям на вашето въображение и предпочитание. 

Продукти: 
(за 1 литър)
 
3 пакетчета чай, по избор (зелен, черен, плодов)
2-3 с.л. кафява захар (или мед, по избор)
500 мл вода
1-2 лимона
няколко стръка мента
1 опаковка лед на кубчета ( така, че да запълни обема до 1 литър в каната)
Пресен сезонен плод, по желание и избор (портокал, праскови, ягоди, боровинки, малини) 
 


Начин на приготвяне: 
 
Пригответе си предварително една форма с лед. Ако е малка, сложете две.  

Изцедете сока на 1 лимон.
 
В касерола сипете около 300г вода. Изчакайте да заври и сложете пакетчетата чай. Оставете ги да се запарят за 3-5 минути. Отцедете пакетчетата. 

Добавете захарта или меда (посладителя, който ще ползвате) за да се разтопи. 

В кана с обем 1 литър сложете няколко резена лимон/портокал и няколко стръка прясна мента. Добавете лимоновия сок, горещия чай и напълнете до горе с лед. Разбъркайте енергично и приберете каната в хладилник за час, да се разтопи леда и да се смесят ароматите. 

След това чаят е готов за консумация.
 
 

 

0 Comments