Облечени скариди в бекон е много бързо ястие, което може да поднесете, като аперитив към чаша розе или за лека вечеря с любимия човек. Семпло ястие с два продукта и богат вкус.

Приготвя се буквално за няколко минути, като най-много време отнема почистването на скаридите, освен, ако не сте взели готови почистени. 

✋Не изхвърляйте обвивките и главите на скаридите, а ги сварете за 10-тина минути, прецедете и запечатайте в бурканче. Така ще имате чудесен рибен бульон за следващата рибена супа. 

Беконът и водката придават разкошен вкус на сладките скариди и съм сигурна, че ще искате да ги приготвите отново. Ако се чудите защо водка? Алкохол с неутрален вкус, който карамелизира леко скаридите и им придава чудесен вкус.

Удобното е, че може да си облечете скаридите предварително и в посления момент само да ги сготвите за няколко минути. Какво по-хубаво от това? Бързо, вкусно и питателно ястие за кратко време. 

Продукти:
(за 4 порции)

20 броя сурови тигрови скариди Ванамей или кралски скариди, ~300-350г
10 тънки ленти пушен бекон 
2с.л. водка
зехтин
черен пипер
магданоз
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Размразете скаридите, ако са замразени. Внимателно откъснете главата, обелете люспите, които обвиват скаридите. По желание може да оставите последната люспа, заедно с опашката, но не е задължително. С пръсти издърпайте черната вена, която се намира от външната страна на скаридата. 
Ако ви е по-лесно, може да направите лек разрез с върха на остро ножче по цялата дължина на скаридата и така да отстраните вената. 
Изплакнете под течаща вода почистените скариди и ги подсушете с домакинска хартия. 
 

 
Срежете парчетата бекон на две, така, че да не са много дълги, около 7-10см са напълно достатъчни за да облечете всяка скарида. 
 
Сложете тиган с димаетър около 20-22см на котлона, с 2-3с.л. зехтин на дъното. Загрейте го и наредете скаридите. 
 
 
 
Изпържете ги минута от едната страна, като почервенеят ги обърнете. Полейте ги с 2с.л. водка, изчакайте минута да се поизпари алкохолът и свалете тигана от котлона. 

Поръсете с пресен магданоз и черен пипер. 

Сервирайте топли. 
 


Източник: Facile con gusto - 11.2022
 

0 Comments