Този ръжен хляб Кавринг е истинско шведско чудо, защото се приготвя невероятно лесно и бързо, не съдържа мая и е разкошен на вкус. Не на последно място, колкото по-дълго стои, толкова по-вкусен става. 😀 Ако харесвате тъмните ароматни хлябове в Берьозка, не подминавайте тази рецепта.

Кавринг е леко сладък тъмен ръжен хляб, с богат аромат. Пече се в южна и западна Швеция още от Средновековието, но отдавна е популярен в цялата страна, особено по празниците.

Меласата придава чудесен аромат на хляба и го запазва свеж за по-дълго време. Процесът на печене на този хляб го прави уникален. Три пъти четох рецептата да не би да има грешка, но уви не. Хлябът се пече един час на 40С, след което се допича за още един час на 150С. Това е всичко. Нямате нужда от миксер, месене, нищо. Сипвате всичко в една купа, обърквате с лъжица, колкото да се смесят съставките и печете. Последния половин час ще усетите опияняващият аромат на ръжения хляб Кавринг и ще мъркате, като котарак пред вратата на фурната. 😁


В Швеция и скандинавските страни се използва много ръжено брашно в хлябовете, тъй като ръжта се отглежда по-лесно от пшеницата в студения и влажен климат, характерен за тези страни. Освен това ръжта има голямо предимство в сравнение с пшеницата, тъй като е по-богата на хранителни вещества, и съдържа по-голямо количество фибри. От друга страна, не съдържа много глутен, което затруднява месенето и води до плътната структура на ръжените хлябове. 

За да се преборят с липсата на глутен, повечето шведски пекари използват няколко техники:
• попарват ръжено брашно с вряща вода, 8-12 часа преди употреба, това омекотява средата на готовия хляб, насърчава развитието на естествени захари и го задържа по-дълго време мек.
• добавят закваска, за да набъбне ръженото брашно.
• добавят малко пшенично брашно, тъй като има много повече глутен.
• или използват сода бикарбонат и/или сода за хляб, за да направят Кавринг. Вместо да попарят брашното и да използват мая, съставките просто се смесват и се пекат веднага. 


Ако сте феновете на ръжените хлябове в Берьозка, сега имате възможност да си го приготвите вкъщи, дори не е нужно да имате кой знае какви готварски умения. Толкова лесно се приготвя.  

Докато се пече може да решите с какво ще го хапвате. Всякакви риби, хайвер или черен дроб от треска са перфектни, но честно казано, на този хляб всичко му отива, дори авокадо с домат. 


Относно меласата. В Швеция ползват специални готварски сиропи за хляб, които се състоят от меласа от захарно цвекло в комбинация с течен ечемичен малц. Предполагам, че трудно бихте си купили такъв сироп, освен ако не живеете в някоя скандинавска страна или Германия, може би. 
 
Затова ще ви кажа аз как ги го направих. В равни пропорции смесих меласа от нар, течен ечемичен малц (има го в био магазините) и сироп от фурми (има в ДМ или в био магазините). От трите само сиропа от фурми е сладък, което балансира чудесно захарта в хляба, но го направи с чудесен аромат и вкус. Ако имате меласа от захарна тръстика, ползвайте нея. Ако имате меласа от нар, но нямате другите съставки, сложете мед. 
 
Тъмния шведски сироп за хляб има няколко има някои функционални предимства, освен, че придава лека сладост на хляба той насърчава ферментацията, придава хубава кафява и лъскава коричка на хляба, прави го по-сочен и свеж за по-дълго време и е отличен ароматизатор и подобрител на вкуса.
 

 
Продукти: 
(за 1 хляб, форма с размери 22х11см)
 
300г бяло брашно тип 650 или пълнозърнесто
150г ръжено пълнозърнесто брашно
120г меласа или тъмен шведски сироп за хляб (виж по-горе в описанието)
360г прясно мляко (или ядково мляко, ако имате лактозна нетолерантност)
1 ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
 
Начин на приготвяне: 
 
💡Прясното мляко е хубаво да бъде със стайна температура или леко затоплено. 
 
В дълбока купа сипете брашната, содата, бакпулвера и солта. В отделен съд смесете млякото с меласата. 
 

 
Разбъркайте и прибавете при брашната. 
 

 
Объркайте всичко с лъжица или силиконова шпатула само колкото да се смесят добре съставките. 
 
Загрейте фурната на 40С.  

 
Изсипете сместа в правоъгълна тава с приблизителни размери 20/22х11см, която сте намазали с олио и поръсили с брашно. 
 
 
 
Сложете формата във фурната и печете 1 час на 40С, след което увеличете градусите до 150С и печете още 1 час. Използвайте таймер или аларма, за да не забравите хляба във фурната. 😁
 
Извадете изпечения хляб и го прехвърлете върху решетка да се охлади за час. 
 
Съхранявайте в добре затворена найлонова торба до 5-6 дни. 
 

 


0 Comments