Мислех си, че тази година няма да пробвам нови рецепти за козунаци, ама пусто, колкото повече наближава времето, толкова повече ме засърбяха ръцете. 

Защо пък да не замеся най-мекичкия и нежен козунак, със златиста коричка, ароматна среда и много конци? Ето го и него, новата ми любоФ, козунак с кондензирано мляко. 😍😋

Последния месец навсякъде в интернет пространството виждам само кифли, козунаци, бриоши, а съм със слаби ангели, накрая не издържах и реших да пробвам нещо ново. 

Преди време една виртуална приятелка и кулинарна блогърка Марчева 💗, беше пуснала хляб с кондензирано мляко. Спомням си, че тя го похвали, а изглеждаше толкова пухкав, че се вдъхнових да преработя класическата рецепта за козунак с прясно мляко и да я превърна в най-пухкавия и нежен козунак. Истинска душичка! 😍


За мазнина ползвах свинска мас, но вие може да я замените с краве масло, смес от масло и свинска мас или смес от масло и олио. Ако слагате олио обаче, намалете количеството с 10 грама. 

Ако забелязвате в рецептата няма захар, защото има подсладено кондензирано мляко. То дава достатъчна сладост на тестото. Не се изкушавайте да добавяте захар, в тестото има толкова, колкото и в класическия козунак с прясно мляко, а като добавите и плънката, в която също има сладост, се получава перфектна комбинация. 


Като стана дума за плънки, този път не съм написала плънка, защото оставям да изберете по ваш вкус. Може да ползвате всяка ваша любима плънка, конфитюр, течен шоколад, крем за мазане с шамфъстък, нуга, локум, сладкарски крем, парченца шоколад или шоколадов чипс и т.н. Аз ползвах сладко от червени плодове за козунака, а кифлите са с шоколадов чипс.

Колкото до ароматите, ако не ви допадат моите, сменете ги с ваши любими или добавете нещо от себе си. 

 

За тестото ще кажа, че е много леко за месене с миксер, самото тесто е малко по-жилаво, заради силното брашно, но пък се работи лесно с него, точно защото е по-жилаво, оформя се по-добре и запазва формата си по време на втасването. 

Стига съм бърборила. Сега е момента да го направите, защото се приготвя бързо и е много вкусен. 


👉И последно преди да съм забравила. Ако нямате много време и омесите козунакът след работа, може да го изчакате да втаса час на стайна температура, след което да го приберете в хладилника (в добре затворена голяма пластмасова кутия) за една нощ. На сутринта вадите студеното тесто, оформяте го и оставяте да втаса, преди да го изпечете.  

Продукти: 
(за 2 козунака х 450г или 1 голям козунак х 900г)

300г бяло брашно тип 500/650 (ползвах тип 650 на Млин Разград)
200г брашно Манитоба или брашно за баница с 12-13% протеини (ползвах Силно брашно на Мливо) 
4 г суха мая (12г прясна)
160г кондензирано подсладено мляко 9% (но не сгушенка или дулче ди лече)
150г яйца (3 броя М/Л) *
50г вода 
50г свинска мас** 
щипка сол
1 ч.л. ванилов екстракт, кората на 1 портокал и/или 1 лимон 
захарна гранела или кристална захар за поръсване

*Ако грамажа е повече, разбийте ги леко и отделете разликата в малка купичка за намазване на козунака или кифлите. 
** Извадете свинската мас поне 30-60 минути предварително, за да омекне. 
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
Разбийте леко яйцата с вилица. 
 
В купата на миксера сипете брашната, маята, ароматите, кондензираното мляко, солта и яйцата. Започнете да месите тестото и постепенно добавете водата и омесете за 10-тина минути на 1-ва скорост. След това добавете свинската мас и доомесете, докато тестото поеме всичката мазнина и се получи гладко, меко и елестично тесто, приблизително още 8-10 минути. 
 
Оформете тестото на топка, сложете го в купата и я покрийте добре да втаса, докато утрои обема си. В зависимост от температурата в стаята, може да му е нужно между 1 и 3 часа. Оставете го да си втаса само, не го форсирайте. 
 


След като тестото е готово, го прехвърлете на плота и го разделете на две части.
 
Разточете тестото с точилка на лист с дебелина 1см. Сложете плънка по избор, например течен шоколад и печени лешници/орехи, локум, любимо сладко или друга. 
 
Завийте ги на руло и леко ги осучете. Прехвърлете ги в правоъгълна тава с размери 25 х 10см. 
 
📌По желание може да ги разделите на две или три части, които да сплетете на плитка. 
 

 
Покрийте ги да втасат за час на стайна температура. 
 
Загрейте фурната на 170С. 

Намажете козунаците с отделеното разбито яйце, смесено с 1 с.л. прясно мляко или вода. 

Поръсете ги със захарна гранела или обикновена захар. 

Изпечете козунаците за 30-35 минути. Охладете на решетка.


0 Comments