Обичате ли цитрусови плодове? В кухнята ми никога не липсват портокали и мандарини през зимата и лимони през останалата част от годината. 
 
Вярвам, че малко плодове са в състояние да осигурят толкова много свежест, а яркият им цвят е истински празник за очите!
 


Цитрусите заедно с морковите са главните герои на този много ароматен и вкусен, но и мек като облак кекс. Обогатен с три вкусни и полезни плода, този кекс бързо ще ви стане любим с вкуса и консистенцията си на дунапрен. 
 


В Италия е известен, като торта ACE (произнася се 'АЧЕ'), защото основните съставки са същите, като на добре познатия мултивитаминен натурален сок от портокали, моркови и лимони и съдържа витамини А, С и Е. 

Съветвам ви да използвате био плодове, защото освен сока ще ви трябват и корите. Разкошен кекс за закуска или междинно хранене. Мултивитаминния кекс ACE ще даде на цялото семейство правилния енергиен тласък! 
 
Рецептата е наистина лесна и ако я следвате докрай, няма да сгрешите!
 

 

Продукти:
(за форма с диаметър 20-22см)

2 яйца
140г кристална захар*
80г портокалов сок
20г сок от лимон (1/2 лимон)
1 морков (60-70г)
70г олио
180г бяло брашно (или 130г брашно + 50г нишесте) 
2/3 пакетче бакпулвер (7г)
кората на 1 портокал
кората на 1 лимон
щипка сол
 
(за форма с диаметър 24-26см)
3 яйца
210г кристална захар*
120г портокалов сок
30г сок от лимон
1 средно голям морков (100г)
100г олио
270г бяло брашно (или 200г брашно + 70г нишесте) 
1 пакетче бакпулвер (10г)
кората на 1 1/2 портокал
кората на 1 лимон
щипка сол
 
Пудра захар за поръсване
 
*Повечето от вас знаят, че не слагам прекалено много захар в сладкишите и почти винаги намалявам количеството захар от тази в оригиналната рецепта. В този сладкиш ви препоръчвам да запазите написаното по-горе количество. За нашия вкус се получи перфектна на сладост. Това е така, защото цитрусовите сокове са една идея по-кисели и се балансират чудесно със захарта в десерта. 
 


Начин на приготвяне: 
 
Извадете яйцата един час преди да започнете да приготвяте кекса. Трябва да със стайна температура. 
 
Изцедете сока на 1 портокал и 1/2 лимон. Измийте и нарежете моркова на големи парчета. Сложете го в блендер(чопър) и го блендирайте. 
 
Настържете кората на 1 портокал и 1/2-1 лимон в малка чиния. 
 
Пресейте брашното с нишестето и бакпулвера.  

Загрейте фурната на 180С. 

Намажете дъното и стените на кръгла форма за торта с откопчаващи се стени с масло и брашно. Изтръскайте излишното брашно. 
 
📌По желание може да го приготвите в картонени капсули за мъфини или в друга монопорционна форма. 
 
📌Ако решите да правите кекса в кексова форма с дупка, използвайте форма 22С, за малката доза и форма с диаметър 26см за голямата доза. Важно е да отбележа, че ако печете кекса в такава форма и тестото е по-високо, ще ви е необходимо малко повече време за печене. След 40-тата минута, проверявайте с клечка дали е суха и ако е необходимо допечете  още 5-10 минути. 

В дълбока купа счупете яйцата, добавете захарта и ги разбивайте с миксер за около 3-5 минути на максимална степен, докато сместа утрои обема си, побелее и стане много пухкава и въздушна. 
Намалете скоростта и добавете олиото на тънка струя, като не спирате да бъркате. 
 
След това изсипете сока на цитрусите, блендирания морков и корите на цитрусите. Продължете да разбивате още минута. 
 


Постепенно на порции добавете брашняната смес, като я разбърквате с миксера на най-ниска скорост за няколко секунди, колкото да се смеси добре с тестото. 

Това тесто е малко по-рядко от обичайното кексово, но не прекалено рядко. 

Изсипете го във формата. Внимателно го прехвърлете във фурната и го изпечете за около 35-40 минути. Проверете готовността му с клечка, ако излезе суха, значи е изпечен. Ако излезе с малко влажно тесто по нея, допечете за още 5-10 минути. 

Готовият кекс извадете внимателно от формата и го прехвърлете на решетка до пълното му изстиване. 
📌Ако се притеснявате, че може да се счупи, изчакайте да изстине за 30-40 минути във формата и след това внимателно го прехвърлете да се доохлади. 

 



0 Comments