Ризото с горгонзола, круши и орехи е специално ястие, което ще ви покори с наситен вкус, богата кремообразност, аромат и текстури. Ако обичате пица 4 сирена или други ястия в които главната съставка са ароматните сирена, задължително го опитайте. 

Знаете ли кое е най-известното италианско синьо сирене в света? Горгонзола разбира се, млечна магия, за която се твърди, че се произвежда от 1000 г. на териториите на провинция Милано. 

Първоначално се произвеждала, като сирене стракино (друг вид меко сирене), получено от млякото на крави, които се връщат уморени ("stracche" на местен жаргон) в оборите. След издояване, процесът на производство на сирене започва веднага, като към млякото се добавя сирище и се получава сирене с особено мека консистенция. 

Но допълнителната нотка в горгонзола е добавянето на гъбичен вид, който се размножава вътре в него по контролиран начин. Това е Penicillium glaucum и от неговите метаболити произтичат силните усещания за вкус и мирис, типични за това сирене и идеални за да направят всяко ваше ястие уникално, като това ризото например!


Има три вида горгонзола: сладка (dolce), която е млада, кремообразна, с деликатен вкус; пикантна (picante) с дълга ферментация от 90 дни, с малко по-силен вкус; и отлежала със 120,150,180,300 дни отлежаване, която е почти твърда и пикантнa. У нас в магазините се продават основно първите два вида.

Ризото с горгонзола, круши и орехи е ястие, което няма да ви остави безразлични и ще се открои. Ястие, което е достойно да заеме специално място в менюто ви и задължително трябва да бъде съчетано с добро червено вино. 

Сините сирена (горгонзола на първо място, но също стилтън и рокфор), като цяло вървят добре с червени вина с развит, плодов и пикантен букет, мек, топъл, танинов и пикантен вкус, с богато на минерали тяло и забележима интензивна ароматна устойчивост.

 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
300г ориз Карнароли (или Арборио)
100г сладка горгонзола *
1 круша (зряла, но не презряла)
1 глава лук
1.5 л зеленчуков бульон
125мл бяло вино 
20-30г орехи 
50г пармиджано или грана падано
50г краве масло
сол и пипер
 
*виж горе в описанието за видовете горгонзола. 

 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете крушата. Нарежете я на кубчета и я отделете настрани в купичка. 
 
В касерола сложете 20г краве масло и нарязаната глава лук. Гответе на слаб огън за няколко минути. 
Добавете 20мл от бялото вино, покрийте с капак да се задуши добре. Като омекне добре лука, добавете ориза, усилете огъня и го разбъркайте да се запържи за минутка-две. 

Добавете останалото бяло вино, изчакайте да се поизпари и започнете да наливате бульона по-малко. След като ориза поеме бульона, наливате още малко, като периодично бъркате и готвите на силен огън. Продължете така, докато оризът поеме всичкия бульон. 

Опитайте и ако оризът е сварен и леко алденте му добавете сиренето горгонзола и кубчетата круша. Ако ви се струва, че още не е сварен оризът, му добавете още малко вода (50-60мл). 

Разбъркайте добре ястието за да се разтопи горгонзолата и свалете от котлона. 

Добавете останалата част от кравето масло - студено и настърганото пармиджано. Разбъркайте добре. 
Опитайте и ако е необходимо добавете сол. При мен не се наложи изобщо да слагам сол, само черен пипер накрая. 
 


Източник: Facile con gusto - 10.2023; https://www.prodigus.it/articoli/sinfonie-di-sapori/gorgonzola-vino
 

0 Comments