Паста с рагу и бешамел на фурна е феноменално ястие. Не преувеличавам. Казвам го, като човек, който обича паста и често похапвам. 

Рядко се сещам да правя паста на фурна, защото много по-бързо е да забъркаш един сос в тигана, докато пастата се свари. До момента, в който имах останал малко сос бешамел и се чудех в какво да го вложа. 

 

Така попаднах на тази рецепта. Много семпла, лесна и безкрайно вкусна. Богата кремообразна паста обвита в сос, иска ти се да си сипеш още и още. В същото време е леко, като ястие и не остава чувство за подут стомах...стига да не изядете две порции, вместо една, разбира се. 😁

Печена паста с рагу и бешамел е истинска институция в италианската кухня, задължителна за традиционния неделен семеен обяд. По-долу съм ви дала основната класическа рецепта. Може да импровизирате и добавяте съставки в соса. 

Той е първия и основен фактор в рецептата. Основата е от доматен сос. Правих го с наденица, с кайма, пробвах и с гъби. Следващия път ще го направя само със зеленчуци и съм сигурна, че ще си оближем пръстите. 
Втория важен фактор е пастата, трябва да е сварена на половина, иначе в тавата ще се развари много и няма да се получи толкова вкусна. 
Третия и най-важен фактор, според мен в това ястие, е сосът бешамел. Той е свързващото звено и обединителя на вкусовете в рецептата. Той придава тази богата кремообразност на ястието и го прави неустоимо вкусно. 

Вече няколко пъти приготвям печена паста с рагу и бешамел вкъщи и със сигурност няма да е последен, защото времето за приготвяне не е много по-дълго, отколкото на една паста на тиган, но пък вкусът е топ!💗. 

 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
200г паста (средна по размер - миди, ригатони, пене, фусили, трофи или други подобни)
 
За соса:
300г кайма или наденица*
1 глава лук
3 скилидки чесън
400г консерва домати на кубчета
1/2 връзка босилек
сол
черен пипер
зехтин 

За сос бешамел:
30г краве масло
25г бяло брашно (1с.л. с връх)
щипка смляно индийско орехче
250мл прясно мляко + 30г, ако е необходимо
сол и черен пипер
 
Освен това:
1 топка моцарела (125г)
малко пресен босилек 
 
*Ако ползвате наденица, обелете я и я ползвайте вместо кайма. Ако наденицата ви е тънка, тип карначе, може да не я белите, само да я нарежете на тънки шайби и да я запържите.  

 
Начин на приготвяне: 
 
Пригответе соса. Нарежете лука и чесъна на ситно. Запържете каймата или наденицата в малко зехтин. Добавете лука и чесъна. Разбъркайте и гответе 1-2 минути. Добавете доматената консерва и малко босилек. Изчакайте да заври, намалете огъня и гответе за 20-30 минути или докато сосът се сгъсти. Овкусете със сол, пипер и босилек. 

📌По желание може да добавите в началото 150-200г нарязани гъби за повече вкус и аромат на ястието. Или маслини без костилки.

Загрейте тенджера с вода. Добавете 1 с.л. сол. Изсипете пастата и гответе с 3-4 минути по-малко, от това, което пише на опаковката. 
📌Например, ако според описанието на опаковката пише, че пастата се вари за 12 минути, вие я варете 8 минути. Това е необходимо защото във фурната пастата ще продължи да се готви и може да се превари повече. 
 


През това време пригответе сос бешамел. Може да ползвате и готов сос, но домашния се приготвя много бързо. 
За целта сложете 30г масло в малка касерола. Изчакайте да се поразтопи и сипете около 25-30г брашно (1 с.л. с връх) при маслото. Разбъркайте добре, изчакайте да се запържи брашното за 20-тина секунди и добавете 1/2 ч.ч. прясно мляко. Разбъркайте с бъркалка енергично, за да не се образуват бучки. 
Намалете огъня, добавете още 1/2 ч.ч. мляко и разбъркайте. Гответе докато сосът се посгъсти. Ако стане прекалено гъст добавете още малко мляко, но не повече от 20-30г. 
 
Загрейте фурната на 200С.  


Пригответе си тава с приблизителни размери 30х20см.Изсипете полусварената паста в тавата, 1 черпак от водата на пастата, 
 
 
 
отгоре сипете соса, след това бешамела
 


и половината от моцарелата, накъсана или нарязана на кубчета. 
 
 
 
Объркайте всичко добре, покрийте с останалата моцарела. Сместа е леко рядка, но не се притеснявайте, след изпичане ще се сгъсти. Пастата ще поеме всичкия сос и вкус.

Запечете във фурната за 20-25 минути, докато моцарелата отгоре се разтопи. Не я препичайте по-дълго време за да не стане много суха. 

Извадете от фурната, охладете за 10-15 минути и сервирайте с листа пресен босилек.


0 Comments