Леко, ароматно и вкусно ястие с гъби, булгур и сирене фета. Поредната рецепта, която приготвям по Йотам Отоленги.

Ориз, булгур или ечемик с гъби е класика и нещо, с което няма как да сбъркате. Добавете малко зърна кимион, сирене и свежи зелени подправки и ще пренесете класиката на друго ниво. Чудесно и перфектно балансирано съчетание от съставки, характерни за средиземноморската кухня и вкусове. 


Чудесно и бързо предложение за всички вегетарианци, за хора на диета, любители на здравословното хранене и чревоугодници. Удобно ястие за кутия в офиса или лека вечеря. Перфектно както като гарнитура, така и като основно ястие, за любителите на постни ястия.  

Изберете разнообразна комбинация от гъби, за по-богат вкус, но дори само с печурки да го приготвите, пак ще се насладите на перфектната комбинация от продукти. 

По желание може да замените булгура с кускус, перлен ечемик, лимец или киноа.



Продукти:
(за 2 основни порции или 4 гарнитура)

150г пшеничен булгур
сол и черен пипер
250мл вряща вода
60мл зехтин, плюс допълнително за сервиране
20г краве масло
1 голяма глава лук
1 ч.л. семена от кимион
500г смесени гъби (пресни или замразени, може и само един вид, по избор)
2 с.л. листа от прясна мащерка (или 1 с.л. сушена)
1 с.л. балсамов оцет
1 малка връзка копър
няколко стръка магданоз (по желание)
60г фета, натрошена
1ч.л. лют червен пипер (по желание)
 



Начин на приготвяне:

Изплакнете булгура и го поставете в малка касерола. Разбъркайте ¼ чаена лъжичка сол и добре смлян черен пипер, след което добавете водата. Покрийте с капак и гответе на слаб огън за 10-15 минути, докато поеме водата и се свари. Отцедете, ако е останала течност, прехвърлете в купа и оставете настрана.

Обелете и нарежете лука и гъбите.

Сипете  2 с.л. зехтин в голям тиган, на средно силен огън. Добавете лука и запържете за 7-8 минути, докато омекне и се карамелизира, като бъркате периодично.
Добавете семената от кимион и продължете да пържите за 1-2 минути, докато си отпуснат аромата и леко се запекат до златисто. 

Изсипете ги при булгура. Разбъркайте.



Добавете останалия зехтин плюс кравето масло в същия тиган да загреят на силен огън. Изсипете  гъбите и запържете 6-7 минути, като разбърквате често, докато гъбите се сготвят и омекнат. Внимавайте само да не ги препечете, защото си променят вкуса. Добавете мащерката и продължете да готвите за 1 минута, като бъркате непрекъснато.
Налейте балсамовия оцет, разбъркайт и продължете да готвите за около 30 секунди, колкото да се поизпари аромата. 

Прибавете гъбите към булгура, добавете копъра, магданоза, натрошеното сирене фета и лютия пипер. Объркайте да се смесят съставките добре.

Разпределете в порционни чинии или в една обща. Поръсете малко копър отгоре, поръсете със зехтин и сервирайте. 

Източник: Simple - Yotam Ottolenghi

0 Comments