Кюфтетата от бяла риба треска и маслини са вкусно и питателно ястие, идеално за сервиране на най-малките, за да ги насърчите да ядат рибата. Ако ги оформите, на малки кюфтенца, като мен, ще имате чудесно мезе за виното и бирата.

С кюфтетата от риба треска винаги ще уцелите в десятката, дори и при най-малките, които често не са склонни да консумират риба, заради неутралния вкус, който имат, но с чудесен аромат на маслини.
 


Вкусни и апетитни, кюфтенцата си заслужават и заради лесното им приготвяне, фактор, който ги прави подходящи за семеен обяд.

Сервирайте ги с млечен сос и прясна салата. Сигурна съм, че ще искате да ги приготвите отново. Вкъщи веднага станаха любими.  

Продукти: 
(за около 20 броя малки кюфтенца или 9-10 нормални по размер) 

200г филе от треска или мерлуза (прясно или замразено)*
250г варени картофи
1 белтък
50г маслини без костилки (черни и/или зелени, по избор)
1 ч.л. сол
черен пипер
 
галета за овалване
Олио за пържене
 
За млечен сос тартар (както аз го приготвям):
3с.л. кисело мляко
3с.л. майонеза
1 с.л. каперси (или 1 настъргана кисела краставичка)
1 скилидка чесън
1 ч.л. лимонов сок
малко пресен копър (по желание)
няколко листа зелен лук (по желание)
сол
черен пипер
 
 
*Филе от треска или мерлуза се продава във всички по-големи вериги магазини, както и в рибните магазини. Обикновено е замразено (в картонени кутии или в пакети) или размразено на щандовете. На пакетите го изписват, като Alaska pollock fillet.  
Разбира се, вместо него може да ползвате друго филе от бяла риба, по ваш избор - пъстърва, ципура, лаврак. 
За мен това филе е удобно и не заема много място във фризера. Така винаги имам парче риба, под ръка, ако реша да приготвя нещо набързо. 


Начин на приготвяне: 
 
Извадете месото от фризера навън и го размразете. Отцедете го добре, от водата и леда. Важно е да бъде сравнително сухо, за да не станат много воднисти кюфтетата. 
 
Обелете картофите. Сварете ги, излейте водата и ги пресовайте с вилица или уред за намачкване на картофи. В никакъв случай не ги пасирайте! 
 
Оставете настрани да се охладят. 
 
През това време сложете отцеденото рибно филе в чопър (блендер), заедно с маслините и пулсирайте няколко пъти, за да се смели леко, но не чак да стане на каша, а маслините да останата на малки парченца. 
 
Добавете охладеното картофено пюре към рибната смес, добавете щипка сол, черен пипер и 1 белтък. Объркайте добре сместа. 
 
Сипете малко галета в купа. 
 
С мокри ръце оформете малки топчета с размера на див орех. 😁 Може да ги оформите и като нормални кюфтета, по желание.

Оваляйте топчетата в галетата. Наредете ги в тавичка. 

Може да ги съхраните в хладилник, до момента на пържене или да ги изпържите веднага в добре загрята мазнина. 
 


👉Ако искате да ги изпечете, задължително ги оваляйте първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Иначе с горната панировка ще ви се разпаднат във фурната. 

👉Ако искате да ги изпържите в малко мазнина, сипете олио, около 1 пръст в тигана и с помощта на две лъжички, леко хващайте и завъртайте кюфтенцата през 10-20 секунди, да се изпържат равномерно от всички страни. Малко е по-пипкаво и изисква внимание, но е по-здравословно, отколкото да ги пържите на маслена баня. 
 
👉За пържене използвам фъстъчено олио, защото е по-леко, с неутрален вкус и храната не поема много мазнина, съответно не се усеща после тежест в стомаха. Фъстъченото олио е богато на мононенаситени (52%) и полиненаситени (28%) мастни киселини. Процентът на олеинова киселина е много висок (50%) и по тази причина е подобно на зехтина. Устойчиво на високи температури (до 230С) и е подходящо за пържене дори в маслена баня.

Отцедете кюфтетата на домакинска хартия и сервирайте топли с млечен сос или сос тартар. 
 


Източник: Facile con gusto 11.2022


0 Comments