Ризото с крем от скариди е чудесно бързо ястие за заети хора. Чудесна комбинация от сладки скариди, домати и крема сирене. Балансиран вкус и лесно за приготвяне, с малко продукти. 

Като един страстен любител на италианското ризото, обичам да изпробвам нови вкусове и рецепти. Тази, определено отива в раздел любими. 

Рецептата е на от най-известните италиански кулинарни блогъри и автор на книга Валерия Чикоти, с лека промяна от моя страна.

Хубаво е да ползвате сурови и небелени скариди, независимо дали ще са пресни или замразени. Запазете им главите и обелките, за да си направите бульона за ориза с тях. Ако нямате в момента такива, а искате да опитате това вкусно ястие, тогава използвайте зеленчуков бульон, но според мен сложете малко повече скариди за соса. Така ще подсилите вкуса на скариди, за сметка на бульона. 

За крема сирене използвах една опаковка класическо крема сирене Билла. Друго важно за крайния резултат на ризотото, е доматеното ви пюре да не е кисело. Трябва да има свеж вкус на домати, дори леко сладък. Ако е много кисело, това ще промени вкуса на ястието. Аз използвах малко пасирани домати на Cirio. 

Продукти:
(за 4 порции)

300 г ориз Арборио (или Карнароли).
400 г скариди (пресни или замразени, желателно е да са небелени)
100 г крема сирене
1 л рибен (или зеленчуков) бульон
100 мл бяло вино
1-2 скилидки чесън
100 г доматено пюре
Магданоз
зехтин
 


Начин на приготвяне: 

Първо почистете скаридите, като ги обелите, махнете им главите и издърпате черната вена, която се намира от горната страна на гърба. С остатъците и главите може да приготвите бульона, който ще ви е необходим за ризотото. 

За бульона, сложете главите и остатъците от скаридите в малка тенджера с 1 ч.л. сол и 1 литър вода. Изчайте да заври, леко махнете пяната с решетъчна лъжица. Намалете огъня и оставете бульона да поври 5 минути. Прецедете го през гевгир и го отделете настрана, за да го използвате в ориза. 



В дълбок тиган или касерола запържете едната скилидка чесън в малко зехтин, добавете скаридите и ги оставете да се запържат за минута, като ги обръщате от двете страни, докато порозовеят. 


👉Ако скаридите ви са вече бланширани, ги запържете, колкото да се ароматизират и да овкусят зехтина. 



Деглазирайте скаридите с половината бяло вино и изчакайте виното да поизпари за 1-2 минути, извадете ги в чиния. 

Сипете доматеното пюре и малко сол в тигана, оставете да се запържи соса за минута.



Прехвърлете доматения сос в дълбока купичка. Вземете половината скариди и ги добавете към доматения сос, заедно с крема сиренето. 

 

Пасирайте до получаване на гладък крем.



В същия съд, сипете на дъното 2-3 с.л. зехтин, втората скилидка чесън и като започне да отпуска аромат, добавете ориза да се запържи. 

Запечатайте го за няколко минути, като бъркате интензивно, прибавете му останалото бяло вино и изчакайте да се поизпари и оризът да го поеме. 

Започнете да добавяте по-малко от бульона, докато постигнете желаната готовност, като бъркате интензивно на силен огън. Щом оризът поеме бульона, му добавяте следващата част и така, докато е почти готов. Това означава, че зърната не трябва да хрупат, но да са леко твърди, а не разварени. 

Ако е необходимо, добавете още малко вода, докато се получи желаната консистенция. 


Накрая, когато оризът е сварен, добавете отделените скариди, заедно с крема от домати и скариди. Разбъркайте и оставете да поври на котлона 2-3 минути, на средно силен огън, докато се получи хубава кремообразна текстура, като бъркате непрекъснато.  

Сервирайте със ситно нарязан магданоз или листенца босилек. 


Източник: https://blog.giallozafferano.it/valeriaciccotti/risotto-con-crema-di-gamberi/

 

0 Comments