Ако мислите, че съм приключила с доматените супи, лъжете се. Имам още много вкусни рецепти, които да ви покажа. С днешната студена доматена супа ще ви пренеса в южната част на Испания.

Когато говорим за свежи доматени супи, веднага се сещаме за най-голямата испанска класика - Гаспачо. В Испания обаче има няколко вида доматени супи, които се различават една от друга и са не по-малко известни.
Това са Гаспачо от Севиля, Салмориехо от Кордоба и Порра от Антекера. На външен вид и като украса си приличат, но единственото, което ги обединява са доматите и районът, от който произхождат - слънчева Андалусия. 

Гаспачо се приготвя от домати, краставици, чушки, чесън, зехтин, оцет и малко хляб. Салмориехо се приготвя от домати, хляб, чесън и  зехтин, а Порра от домати, чушки, хляб, чесън, зехтин и оцет. 


 Днес звездата на масата ще бъде именно Порра от Антекера. Антекера е един от важните градове в Андалусия, с богата история и плодородна земя. Името на града е дадето от римляните и означава "древен". 

Произходът на супата датира от 15 век, когато селяните от района използвали стар хляб и градински продукти, за да приготвят проста, но питателна храна. Супата е плътна и кадифена на цвят и се сервира, като основно ястие. Името на супата - Порра произлиза от уреда, с който съставките се раздробявали в купата (porra/mazo).

Днес, това е ястие, което се приготвя в цяла Испания (и не само), защото е лесно за приготвяне, с малко съставки и е много вкусно!

Традиционно се сервира със ситно нарязано сварено яйце и хамон серано (пушена испанска шунка) или с филе от риба тон в зехтин.  

Продукти: 
(за 4 порции)

1 кг зрели домати
1 голяма червена чушка
1 малка зелена чушка (или още една червена)
3 филии сух хляб (или сухар) (~300г)
100-150мл зехтин екстра върджин
1 с.л. бял винен оцет
2-3 скилидки чесън
сол на вкус 
 
За украса: 
1 твърдо сварено яйце
1-2 резена хамон серано 


Начин на приготвяне: 

Измийте и подсушете доматите и чушките. Обелете чесъна. 

Накиснете хляба в малко вода, за кратко, колкото леко да се разкисне и го отдецете добре. 

 
Обелете доматите и ги сложете в купата на блендер или чопър. Блендирайте ги, докато се получи доматен сок. Ако имате блендер с висока купа, направете супата в него, по-удобно е.
 


Добавете чушките, нарязани на големи парчета, чесъна и хляба. 
 

 
Блендирайте отново, докато се получи хомогенна смес. 


Започнете да добавяте в сместа по малко от зехтина и разбивайте, докато сместа го поеме. Накрая добавете оцета и сол на вкус. 
 
 
Ще забележите, че колкото повече зехтин слагате, толкова по-оранжева ще става супата и по-гладка. Не се притеснявайте, количеството изглежда много, но след това изобщо не се усеща мазна. Вкусът е разкошен.

Приберете в хладилник за няколко часа да се охлади. Сервирайте със ситно нарязано сварено яйце и хамон серано.


 
Източник: https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-sopas-y-cremas/como-hacer-porra-antequerana-receta-tradicional-malaguena
 

0 Comments