Галет от праскови и сливи е селски десерт, непретенциозен на вид, с хрупкава коричка, сочна плънка и букет от аромати. 

Идеалният сладкиш, с който да изпратите лятото и да посрещнете есента. Изпълен с аромат сладкиш, поднесен с чаша капучино, топка сладолед или чаша бяло вино. 

Тази година има много плодове и не успяваме да ги изядем, затова често правя сладкиши. Но пък те са чудесни за закуска и бързо свършват. 


С тази основа може да приготвите галет с различни плодове, според сезона и наличностите. Може само да промените подправките, като канела, в зависимост от плодовете, които ще ползвате. 

Например много вкусна става комбинацията от сливи и круши, круши и ябълки, но може и само с един вид плод. 


Универсален и много семпъл десерт. Десерт хамелеон, както му казвам. Приготвя се бързо и лесно може да промените визията му и вкуса. 

Тестото позволява да се приготви в изцяло безглутенов вариант, каквато е моята основа, но може да се направи изцяло от бяло или пълнозърнесто брашно. 

Продукти:
(за 8-10 порции) 

За масленото тесто (Бризе): 
150г бадемово брашно 
50г кокосово ( или смес от оризово, царевично и кокосово) брашно
30г кафява захар 
90г студено краве масло
30г ледена вода (3с.л.)

За плънката: 
6-7 сини сливи
2 праскови 
шепа къпини или боровинки 
50г бисквити амарети 
30-50г кафява захар 
2-3 капки бадемова есенция
1/2 ч.л. канела 

Бележки за продуктите: 
1. За тестото са ви нужни 200г брашно. Аз го направих изцяло от алтернативни брашна, защото се получава хрупкаво тесто с по-богат вкус и аромат, но вие може да го направите с бяло или пълнозърнесто брашно. Самото тесто позволява това. 
2. За подслаждане на тестото му подхожда кафява захар или захар Панела, защото е по-ароматна, но ако искате да се получи светло на цвят тесто и ползвате бяло брашно, по-добре е да сложите бяла кристална захар. 
3. Ако нямате ледена вода под ръка, може да сложите 3 кубчета лед в чаша вода и след няколко минути, водата ще е ледена. 
4. Според брашната, които използвате, може да се наложи да добавите още 1с.л. вода, но го направете след като се уверите, че е твърде сухо тестото. 
5. Амаретите може да замените с натрошени бисквити или галета, в краен случай. Но, ако имате не ги пропускайте. Дават чудесен аромат на бадеми. 


Начин на приготвяне: 

В купата на миксера сипете брашната, захарта и кубчетата студено масло. Разбъркайте ги с плоската бъркалка на 2-ра степен, докато се получат едри мазни трохи. 
📌Ако нямате миксер, с ръка става много добре, само трябва да мачкате с пръсти маслото с брашното, за да се смесят добре. 
 

 
След това добавете водата и продължете да месите, за още 2-3 минути, докато се получи меко, гладко тесто. 
📌Ако вашето е по-сухо и не е достатъчно пластично, му добавете още 1 с.л. вода. 
📌Ако ви се вижда, че е твърде течно, лепне много и не можете да го съберете на топка, му добавете 1-2 с.л. брашно и доомесете. 
 

 
Прехвърлете тестото върху лист хартия за печене. Леко го смачкайте, поръсете го с малко брашно и го завийте в хартията. Приберете го в хладилника за 30 -60 минути, докато се стегне, но не чак да стане много твърдо и да се разточва трудно.  
 


През това време пригответе плодовете за плънката. Измийте ги, подсушете ги и ги нарежете на резени. 
Смачкайте амаретите на брашно, може да ползвате чопър или на тъка с чука за пържоли примерно. Аз ползвам тампера на кафе машината, защото е тежък и е идеален за целта. 😁

Добавете захарта към амаретите, канелата и бадемовата есенция. Ако нямате бадемова есенция може да сложите 1 с.л. бадемов ликьор или друг аромат по-избор. 
 
Загрейте фурната на 200С. 
 
Извадете тестото от хладилника, поръсете го от двете страни с малко брашно и го разточете върху хартията за печене. Трябва да се получи лист с дебелина 4-6мм. и диаметър около 26-30см.
 


Поръсете тестото с половината от амаретите. 
 


Останалата част от сместа я поръсете върху плодовете и ги разбъркайте. 
 


Наредете ги върху тестото, като оставите борд от около 3-4 см. 
 


Завийте краищата на тестото навътре върху плодовете. Тук не е нужно да се стараете, все пак галетът е селски сладкиш. 
 

 
Прехвърлете го много внимателно върху тава.  

Намажете тестото с малко прясно мляко, за по-хрупкава коричка и блясък. 
 


Изпечете го за около 40 минути, без вентилатор.
 
Извадете го от фурната и отново много внимателно го прехвърлете върху решетка, заедно с хартията за печене. Ако не сте сигурни, по-добре го оставете да постои в тавата 30-40 минути, да стегне малко и след това, защото иначе рискувате да се счупи. 

Прехвърлете охладения сладкиш в чиния и сервирайте.




0 Comments