Време е за традиционно гръцко сувлаки. Днес това ще бъдат тези апетитни и изключително вкусни гръцки свински шишчета.

Като за начало,  какво е Сувлаки? На гръцки думата Souvlaki е шишче, идва от думата „Souvlao“ (σουβλάω), което означава да прободеш нещо. А думата "Souvla" (σούβλα) е е шишът.
Така че, когато казваме сувлаки, имаме предвид самото шишче. Което означава, че сувлаки може да се приготви от всичко - месо, морски дарове, зеленчуци, сирене, дори плодове. 

Традиционно в Гърция има свинско сувлаки, пилешко сувлаки и смесено месо сувлаки, обикновено приготвено от свинско и от пилешко месо. 


В Гърция Сувлаки се предлага в две версии. С дървен шиш и с метален шиш. Основните им разлики са, че приготвените с дървено шишче са с по-малък размер, което ги прави идеални за добавяне в пита. 

Докато тези, които се правят на метален шиш са с по-големи размери, но не е задължително, защото има и къси метални шишове. Ако вашите са дълги, може да добавите парчета зеленчуци между месото, за повече вкус.

Отдавна исках да си купя метални шишове, но все не си харесвах. Обаче Икеа пуснали в новата си колекция плоски шишове, на добра цена и веднага се обзаведох с две опаковки. Докато стигна до вкъщи вече знаех какво ще приготвя първо с тях. Свинско сувлаки, разбира се. Имах чудесно парче от свински гърди без кост, което веднага мариновах.

Автентичната гръцка рецепта за сувлаки изисква проста и лесна марината. Малко зехтин, прясно изцеден лимонов сок, сушен риган и черен пипер е всичко, от което наистина се нуждаете, за да направите вкусно гръцко сувлаки. Овкусявате месото, оставяте го да престои в хладилник, поне за 2 часа и го мятате на скарата. 


Финалният щрих на рецептата е прочутия гръцки дресинг ладолемоно. Той се слага на всяко месо на скара. Просто е задължителен. 
Всъщност това е просто зехтин, смесен с прясно изцеден лимонов сок, но когато се излее върху месото на скара добавя допълнителна влага към месото, което го прави по-сочно на вкус. 
От друга страна лимонът неутрализира силния вкус на мазнина от месото и добавя свежа нотка. 

Продукти: 
(за 4-6 шиша) 
 
600г свинско месо от врат или гърди
1 лимон
3-4 с.л. зехтин
1 с.л. сушен риган
сол
черен пипер
 
За дресинга: 
30г прясно изцеден лимонов сок
60г зехтин
 
За гарнитура: 
4 гръцки питки  

 
Начин на приготвяне: 
 
Нарежете месото на кубчета с размер 2х2см. Сложете го в купа. 
 
Пригответе марината от сока на лимона, зехтина, 1 ч.л. сол, малко черен пипер и сушения риган. 
 
Полейте месото с маринатата и го объркайте добре. Покрийте съда с капак и го приберете в хладилника за поне час, да се маринова добре. 

Нанижете месото на шишове. 

Изпечете шишчетата на скара или грил тиган до готовност от всяка страна. Зависи от месото, но средно им трябва по около 2-3 минути от всяка страна. 

Пригответе дресинга, като смесите лимоновия сок и зехтина в малко бурканче. Затворете го добре и разтръскайте, за да се смесят и емулгират двете съставки. 
 
Полейте месото с част от дресинга веднага, след като го свалите от скарата. Поръсете с малко риган, по желание.

Това е, семпло, лесно и много вкусно. Като всяка гръцка рецепта. 

 

 

2 Comments

Paolina said…
Ottimi, una buona idea per le grigliate primaverili!
Maria said…
Grazie Paolina!