Канедерли или Кньодел са истински деликатес, на който можете да се насладите в Трентино-Алто Адидже! Канедерли са вкусни хлебни кнедли, приготвени със стар бял хляб, яйца, мляко и други прости съставки.
Всяко семейство има своя тайна за приготвяне на канедерли с правилната консистенция, нито много твърди, нито много меки, но всички са единодушни, че месният бульон е най-истинският и вкусен начин да ги сготвите и да им се насладите. Ако искате да ги сервирате вместо това с масло, можете да ги сварите във вряща подсолена вода, преди да ги овкусите. 

Канедерли със сирене и гъби са вкусно и питателно ястие. Подходящо както за студените дни, така и за прохладните пролетни и есенни вечери. 

Приготвянето на канедерли или кнедли със сирене и гъби не е трудно, единствено трябва да обърнете внимание на правилният състав на тестото, което не трябва да е нито много сухо, нито много меко.   
В първия случай кнедлите ще бъдат твърди, във втория ще се разпаднат по време на готвене. Затова е важно да оставите тестото да почине достатъчно, а ако ви се струва прекалено меко, можете да го коригирате с малко галета. 

В днешната рецепта канедерлите се приготвят със стар хляб, гъби и сирене. Интересна комбинацията от ароматни гъби, обвити с хляб, кашкавал и подправки, сервирани поляти с разтопено краве масло. Други традиционни варианти канедерли са тези с алпийски спек (вид пушена шунка), с билки или дроб.

Ако имате останал стар хляб и се чудите какво да го правите, опитайте тази рецепта. В началото и аз бях скептична какво точно ще се получи, но след като ги опитах, много ми харесаха. Сигурна съм, че и на вас ще ви допаднат.

Продукти: 
 
300 г стар хляб  
100 г течна сметана 22-30%
60 г прясно мляко  
50 г разтопено краве масло  
3 яйца  
200 г гъби печурки 
100 г кашкавал по ваш избор, може смес от няколо вида
1 скилидка чесън  
½ с.л. брашно  
1 с.л. наситнен магданоз
2с.л.зехтин
сол
пипер
 
За сервиране: 
100-150г течна сметана 22-30%
80г настърган пармезан
ситно нарязан магданоз 
 

Начин на приготвяне: 
 
Почистете добре гъбите и ги нарежете на малки парчета.

В тиган с незалепващо покритие загрейте зехтина със счуканата скилидка чесън, добавете гъбите, подправете със сол и черен пипер. Гответе ги на силен огън, като бъркате интензивно за 1-3 минути. Отделете ги настрана и ги оставете да изстинат.

Нарежете хляба на малки кубчета, сипете го в купа заедно с 50 грама разтопено масло, разбитите яйца, сметаната и млякото. Размесете до получаване на меко, но не твърде меко тесто. Добавете малко сол и черен пипер на вкус.

Прибавете гъбите, брашното и наситненият магданоз. Разбъркайте и добавете кашкавалите, нарязани на много малки кубчета. 
 
Разбъркайте и оставете тестото да почине за около 20 минути, като покриете купата с кърпа.

Междувременно сложете вода да заври в голяма тенджера. 
 
След 20 минути почивка си намокрете ръцете и оформете от тестото 10-15 топки с големината на орех. Оформете ги добре, както оформяте кюфтета, трябва да са компактни и гладки. 
 
📌Ако искате може да ги направите по-големи, като размер, например с големината на мандарина. Тогава ще ви излязат около 8-9 топки. 
 

Сварете ги бавно във вряща подсолена вода за около 15 минути.

Отцедете канедерлите с решетъчна лъжица, подредете ги в чинии за сервиране и ги полейте с малко смет, обилно настъргано сирене пармезан (или друго твърдо и отлежало сирене) и наситнен магданоз. 
 
Сервирайте кнедлите горещи. 

 

Източник: https://www.cucchiaio.it/ricetta/canederli-ai-funghi-e-formaggio/

0 Comments