Торта с крем от рикота и желе от мандарини е лека и свежа торта, която приготвих за началото на новата година. Присъствието на плодове на празничната трапеза се свързва с пожелание за здраве и благополучие в дома. Мандарините специално символизират благополучие, любов и успешни начиния. В Древен Китай мандарината била символ на лукс и разкош.

Торта с крем от рикота и желе от мандарини е прекрасна, с много цитрусов вкус и цвят. Ароматът на цитрус се усеща в цялата торта, от блата до желето от мандарини, което придава истинска свежест на тортата. Кремът от рикота е лек и се свързва чудесно с плодовете и нежните ароматни блатове.

Използвах мандарини заради символиката им, а също така, защото са по-сладки и ароматни от портокалите. Като се замисля, това е любимият ми цитрусов плод, затова винаги имам вкъщи от тях зимата. 

Разбира се може да я приготвите с портокали или микс от цитруси. За повече екзотична нотка може да добавите кумкуат, помело или малко лайм за цвят. Ако пък ви е по-лесно може да използвате компот от мандарини, но за мен ароматът на пресните по това време на годината е прекрасен. 

Дозата по-долу е достатъчна за 8-10 порции.

Продукти:
(за форма с диаметър 16-18см)

За блата:
3 яйца L
60г кристална захар
кората на 1 портокал или мандарина
100г брашно
20г нишесте

За крема:
2 мандарини
250г рикота
40г течен мед
2с.л. сок от мандарини

за желето от мандарини:
1/2 пакетче желатин(или 3 листа, ако ползвате такъв)
200г сок от мандарини(приблизително сока от 6-7 мандарини)
15г кристална захар
2 мандарини за украса

за напояване на блатовете:
50-60г сок от мандарини


 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180С. 

Разбийте яйцата със захарта на висока скорост с миксер за 3-5 минути, докато се утрои обема на сместа. Добавете настърганата кора от портокал.

Пресейте брашното с нишестето и ги добавете на два-три пъти към яйчената смес. Разбийте на ниска скорост за кратко, колкото да се смесят добре съставките.

Намажете с олио и набрашнете форма за торта с диаметър 16-18см. 

Изсипете сместа и изпечете за 20-25 минути. Проверете с клечка дали е готов блата, но първите 10 минути от началото на печене не отваряйте фурната! 

Охладете добре и срежете блата на две части.

През това време обелете 4-5 мандарини. Внимателно им махнете ципите, като се опитате да запазите цели парченцата. Тези, които се счупят ги отделете настрани за да ги сложите в крема. 

Останалите мандарини ги изцедете на сок, заедно с пулпата. 

В купа изсипете рикотата, течния мед, 2 с.л. сок от мандарини и разбъркайте добре. Ако ви е по-плътна рикотата, може да разбиете крема с миксер за кратко. Добавете счупените парченца обелени мандарини и разбъркайте с лъжица. 


В малка купа изсипете желатина, добавете му 2-3 с.л. вода. Разбъркайте го и го оставете да набъбне за 10-тина минути. 

Отделете си 50-60мл от сока за напояване на блатовете. Да ви кажа, че блатовете са доста меки и сочни, че почти нямат нужда от напояване. Но им сложете по-малко да се ароматизират и те.

Останалия сок (около 200г) заедно с 15г захар го затоплете на котлона, но без да завира или да го кипвате. Свалете го от котлона и му добавете желатина. Разбъркайте да се смесят и да се разтвори желатина. Оставете на стайна температура за 15-20 минути да се охлади добре желето.

Вече може да сглбите тортата. 

Сложете единия блат в подходящ размер чиния. Сложете ринг със същия размер, а може да използвате страничния ринг на формата, в която пекохте блата. 


С четка намажете блата с част от сока. Отгоре изсипете целия крем и изравнете. Покрийте с втория блат и намажете с останалата част от сока, отделен за напояване на блатовете. 

С четка намажете тънък слой върху блата от сока с желатин. Приберете тортата в хладилника за 30 минути. 


📌Идеята е да се втвърди горния блат и да не попие желатина надолу в блата, а да го задържи на повърхността. 

След 30 минути извадете и направете тест. Сипете 1 с.л. от желирания сок и вижте дали ще попие в блата или не. Ако не попие, значи повърхността е стегнала. Ако не е, повторете горната процедура като намажете блата отново с четка и го сложете да се охлади в хладилника. 

📌Ако случайно не ви се получи или ви е страх, че няма да се получи описаната от мен процедура, може просто да намажете горния блат с малко маскарпоне или рикота. Върху тази основа вече може да излеете желатина без да се пропие в блата.

Разпределете целите резени мандарини, като може да ги съчетаете и с други парчета цитруси. Излейте внимателно желирания сок (който още е течен), така, че да не разместите плодовете. Приберете тортата в хладилника и оставете да стегне за 2-3 часа. 

Извадете внимателно ринга от тортата и сервирайте. 



2 Comments

Federica Simoni said…
Wow che meraviglia!!! Sei bravissima ❤️❤️❤️❤️
Maria said…
Grazie di cuore cara Federica!❤️❤️❤️ Un abbraccio!