Солен бриош с течно сърце от камамбер е френска класика. Мекият и ухаещ на билки бриош си пасва божествено с разтопения и ароматен камамбер. Особено, ако го гарнирате с чаша червено вино и приятна компания.  
 

 
Приготвих ароматен бриош с камамбер за романтичната ни вечеря по случай Св. Валентин. Вкусно, лесно и питателно ястие. 
 
Бриошът се получи толкова ароматен, благодарение на зеления лук и мащерката, а в съчетание с разтопеното сирене беше уникално вкусно. 
Разбира се, за да спазим традицията и да уважим Трифон Зарезан, поляхме бриоша с чаша хубаво червено вино. 🍷
 


Ястието е много подходящо за аперитив, за среща с приятели или романтична вечеря и може да го гарнирате с грозде, смокини, орехи или някакво сладко. За виното се разбрахме, то е задължително. 😍
 



Продукти: 
(за 4 порции)
 
250г бяло брашно 
20г царевичен грис (качамак/полента или царевично брашно)
30г меко краве масло
100г хладно/студено прясно мляко
1 яйце L *
3г суха мая (9г прясна мая)
7г сол
2 стръка зелен лук
3-4 стръка мащерка
 
Освен това:
1 опаковка с камамбер (250г или 2 броя х 100г)
2-3 ч.л. мед  
 


Начин на приготвяне: 
 
📌*Отделете съвсем малко от жълтъка на яйцето (1ч.л.) в малка купичка, с което после ще намажете питката отгоре. Ако не искате да мажете с жълтък, може да ползвате 1 яйце М размер, т.е около 50-55г за тестото. 
 
📌В продуктите съм написала два варианта камамбер с различни грамажи. Моят съвет е, ако вземете стандарните у нас 100г питки камамбер, да направите две малки питки, а ако вземете една голяма от 250г, да направите една питка. Може да направите една питка с малък камамбер, от 100г, но ще ви остане хляб. 😁 Това го установих, след като камамбера свърши, а имаше още бриош.  И още един вариант се сетих, да сложите два малки камамбера един върху друг. Така ще имате една питка с двойно повече сирене.

📌Извадете кравето масло поне 1 час преди ползването му или го разтопете леко в МВ фурна за 20-30 секунди на максимална стойност. Ако го загрявате конистенцията му трябва да е като помада, т.е мек бледо жълт крем, но не съвсем течно, с консистенция на олио. 
 

 
Измийте, подсушете и нарежете на ситно зеления лук и мащерката. Ако дръжките на мащерката са твърди, отделете само листенцата. Може да ползвате и сушена мащерка. 
 
В купата на миксера сипете прясното мляко, мекото масло, яйцето, маята и ситно нарязаните подправки.  
Разбъркайте леко с вилица или бъркалка. 

Постепенно добавете брашното, гриса и солта, и омесете с бъркалката на миксера за тесто, за поне 10-12 минути, докато се получи гладко, хомогенно и еластично тесто. 
Оформете го на топка и го покрийте да втаса за около час, може и малко повече, докато удвои обема си, на стайна температура. 
 


Разделете втасалото тесто на 8 равни топки х 56г всяка или на 16 х 28г (ако правите две питки с два малки камамбера. Вижте втората бележката по-горе.)
 


Постелете голяма и плитка тава с хартия за печене. Сложете камамбера в средата, а около него подредете симетрично топките тесто. Оставете по-малко място между питките. 
Като втасат, ще се съединят една с друга. 
 


Покрийте питката с фолио за свежо съхранение и голяма кърпа, да втаса за час, на стайна температура. 

Загрейте фурната на 200С. 

Към отделения жълтък за намазване сложете 1 ч.л. прясно мляко (или вода), разбъркайте внимателно и намажете с четка повърхността на питките. 
 


Срежете с острието на нож горната кора на камамбера и я намажете с 2 ч.л. мед. 

Изпечете за около 15-20 минути, до златисто и докато се разтопи камамбера. 
 


Украсете с листенца прясна мащерка и сервирайте веднага. 
 


Адаптирана от: Maxi Hors Série Cuisine - 140 ricettes au fromage
 

0 Comments