В последно време често ми остават белтъци, затова постоянно изпробвам нови рецепти. А и винаги съм отворена за нови дребни сладки, които вървят чудесно с кафе или чай. 

Бадемовите плочки не са нищо повече от вкусни френски сладки, приготвени с много малко съставки. Приготвят се бързо, имат особена вдлъбната форма и са много хрупкави. Вкусни, с интензивен аромат на бадеми. 

Истинско удоволствие, поднесени самостоятелно или напълнени със сметана, крем или мус за лесен и изискан десерт.


Приготвянето им е много лесно и супер бързо. Дори не ви трябва миксер. Така, че ако ви се намират няколко излишни белтъка, задължително ги опитайте.

Бадемовите плочки имат два недостатъка. Първият е, че е хубаво да се изядат в рамките на ден-два, за да не се овлажнят. А вторият, че свършват много бързо. 😁


Продукти: 
(за 10-12 бр)
 
80г белтъци (2-3 белтъка)
70г пудра захар
20г краве масло 
20г брашно 
80г филирани бадеми 
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
Разтопете кравето масло и го оставете за 10-15 минути да се охлади.  

В купа сипете белтъците и пудрата захар. Разбийте ги леко с телена бъркалка. Добавете охладеното масло, разбъркайте. Прибавете брашното и ванилията. 
Разбъркайте, за да не се получат бучки. 

Накрая добавете филираните бадеми и разбъркайте. Покрийте купата с найлон и я сложете в хладилника за около час да стегне сместа. 
 


Загрейте фурната на 180С. 

Покрийте голяма и плитка тава с хартия за печене. Намажете я добре с краве масло, за да може лесно да отлепите плочките. 
Ако имате силиконова постелка за печене, използвайте нея. Тогава няма да има нужда да я мажете с нещо. 
 


Със супена лъжица разпределете сместа в тавата. Слагайте по 1 пълна супена лъжица. Намокрете лъжицата и леко притиснете в средата с опакото на лъжицата, за да се разстеле сместа. 
Оставете достатъчно място между всяка сладка, защото при печенето се разстилат настрани. Горе долу трябва да има по 3-4 см. между всяка. 

Изпечете ги за около 15-17 минути, докато крайчетата им станат златисти. Ако ги оставите много бели, рискувате да останат леко по-еластични и меки. 

Докато се пекат във фурната си пригответе по-дебела точилка, форма за печене на багети или нещо друго домакинско приспособление с кръгла форма и диаметър 3-6см, на което да огънете плочките. (Аз използвах форма за печене на багети)

Извадете тавата от фурната, отлепете бързо сладките с лопатка и ги наредете върху точилката. Притиснете ги за кратко с ръка, за да се огънят и извият. 
 
💡Ако не ви се занимава с огъване, може да ги оставите плоски. Доста сладкари го правят. 
 

 
Оставете ги да е охладят. 

Наредете сладките в чиния и сервирайте. 
 
 
Източник: French Pâtisserie - Master Recipes and Techniques from the Ferrandi school of culinary arts
 

0 Comments