Преди време ви бях показала една страхотна рецепта за пилешко месо в горчица. Помните колко вкусно беше, нали? Наскоро в един френски сайт ми попадна вариант със заешко месо. Реших, че ще се получи много вкусно и побързах да го сготвя. 

Уникално вкусно! И типично по френски маниер с горчица, сметана и мащерка. Прекрасно съчетание от продукти и много лесно за приготвяне. 

Изискана рецепта, дори за най-претенциозните гурмани, уверявам ви. В същото време е толкова лесна и достъпна дори за хора с малко кулинарни умения.

Просто задушавате заешкото с горчицата, виното и бульона. Накрая добавяте мащерката и сметаната и сервирате най-вкусния заек, който някога сте опитвали!

Продукти: 
(за 4-6 порции)
 
1 заек (на парчета) около 800-900г
2 с.л. горчица на зърна
1 с.л. дижонска горчица
200мл бяло сухо вино
2 глави лук
200мл пилешки бульон концентрат (или кубче бульон с 200мл вода)
1 с.л.брашно
100г готварска сметана 22-30%
4 стръка мащерка
зехтин
сол и черен пипер 
 


Начин на приготвяне: 
 
Разрежете заека на порции. Поръсете ги със сол и пипер. 
 
Нарежете лука на ситно. Отделете го настрана. 

В голям и дълбок съд с капак сипете зехтин. 

Запържете порциите заешко месо до златисто, от всички страни за да се запечатат соковете му. 
 
Добавете лука, разбъркайте и оставете да се сотира за 1-2 минути. 
 
Добавете двете горчици към месото и леко го омажете. Изсипете бялото вино, изчакайте да се изпари алкохола за 1-2 минути на силен огън и добавете бульона и 2 стръка мащерка.  

Разбъркайте всичко, за да се смесят добре продуктите с месото. Покрийте го с капак и го оставете на слаб огън да къкри за час. 
 
Проверете с вилица дали е добре сварено месото. Ако не сте сигурни и уверени го оставете да покъкри още 10-15 минути. За това време със сигурност вече ще е готово. 
 
В купичка сипете сметаната за готвене и 1 с.л. брашно (равна, не препълнена, т.е около 10г). Разбъркайте добре, добавете малко от соса, в който се задушава месото. Разбъркайте и изсипете всичко в съда при заека. 
Разбъркайте да се смесят продуктите и увеличете леко огъня. Изчакайте на средно силен огън да заври, добавете останалата мащерка и свалете ястието от котлона. 
 
Сервирайте със зелена салата, картофено пюре или варен ориз басмати. 
 

 

0 Comments