Пастейш де ната са иконата на португалските сладкиши. Тези малки хапки наслада са национална гордост за португалците и познати в цял цвят. 

Най-известните тарти с крем идват от град Белем, точно извън Лисабон. През 18-ти век в манастира Jerónimos, се ражда известната рецепта. В буквален превод pasteis de nata означава "торти с крем".

Малките сладкиши от бутер тесто с богат яйчен крем, с прекрасни аромати на лимон и канела са любими на всички португалци и не само! 


Тези португалски тарти с крем са опасно вкусни. Може би си мислите, че една ще ви е достатъчна, но само ако никога не сте ги опитвали. Има нещо пристрастяващо в комбинацията от карамелизиран крем и златисто препечено бутер тесто.

Няколко пъти съм опитвала пастел де ната, но досега не ги бях приготвяла у дома. 

В хладилника имах една ролка с бутер тесто, което се чудех как да приготвя. Разглеждайки брошурата на една верига супермаркети мернах този десерт и веднага ми хрумна как ще приготвя тестото. А и всички десерти с крем са на почит вкъщи. 


Така, че се порових в нета и се спрях на рецептата на шеф Rita Nascimento. Не очаквах да е толкова лесна и бърза. На практика за около 20 минути бях готова с крема и ги сложих да се пекат. 

Рецептата по-долу ви дава възможно най-близък вкус до оригинала. За истински класически вкус сервирайте сладкишите топли, поръсени с канела. 
 
В оригинал рецептата е с домашно приготвено бутер тесто, но пък и с готово тартите са също толкова вкусни. За сметка на това се превръщат в много бърз десерт. А какво по-хубаво от това да спестим време, когато това е възможно? 
 



Продукти: 
(за 10 броя)
 
1 ролка прясно бутер тесто (275г)
 
За крема: 
120г прясно мляко 
2 жълтъка
15г брашно
1 пръчка канела
кората на 1 портокал/лимон
 
За захарния сироп: 
70г кристална захар
40г вода
 
Освен това: 
канела (за поръсване) 

 
Начин на приготвяне: 
 
Започнете с крема. Пригответе си всички необходими съставки, претеглете ги. Вземете две казероли (или малки тенджерки), единия съд може да бъде малък тиган. 
 


В малкия съд сипете захарта, водата, пръчката канела и няколко обелки кора от портокал и лимон (използвайте белачката за картофи за корите). Разбъркайте ги и ги сложете на котлона. Повече няма да бъркате. Изчакайте да заври сместа и засечете 2 минути. Свалете от котлона. 
 
В по-големия съд сипете брашното и малка част от прясното мляко. Разбъркайте, докато се получи гладка кашичка, без бучки. Добавете останалото мляко и разбъркайте добре с метална или силиконова бъркалка. 
 

 
Сложете сместа на котлона и оставете да заври при енергично бъркане, за да не залепне или да стане на бучки. 
Цялото бъркане може да отнеме по-малко от минута. 
 


Свалете от котлона и добавете целия захарен сироп към крема, като бъркате крема през това време.
 
Той вече леко може да е стегнал и да е като дъвка, но не се притеснявайте. От горещината на крема ще се размекне. Само го оберете добре със силиконова шпатула от стените съда. 
 

 
Разбъркайте енергично крема, за да се смеси добре със захарния сироп. 
 

 
Изчакайте 5 минути да се охлади сместа и добавете жълтъците, като бъркате енергично, докато се смесят с крема. 
 
 
Прецедете крема през сито, за да се премахнат всички едри части като корите от цитрусите и пръчката канела. Отделете настрани. 
📌Кремът за пастейш де ната е доста рядък, това не трябва да ви притеснява изобщо. При изпичане се стяга. 
 
Вкючете фурната да загрее на 240С, без вентилатор.

Пригответе си формичките за печене на сладкиша. Те са със специална разлата форма, малко приличат на форми за тарт, но с по-полегати страни. 
Ето така изглеждат: 

Дъното им е 4.5см, височината е 2.6см, а горния диаметър е 7.8см. Най-близко до тях по размери са формите за мъфини. Ако нямате форма за печене на мъфини, може да си вземете алуминиеви формички за печене на крем карамел или мъфини, като тези: 

Намажете ги леко с мазнина, за да може лесно да извадите сладишите след изпичане.

Извадете ролката бутер тесто от хладилника. Развийте го от хартията, в която е увито и го навийте отново на ролка, без да стягате, но в същото време да не е прекалено хлабаво. 
 

 
От една такава ролка излизат 10 сладкиша. Разрежете ролката на 10 равни части. Приблизително са с дебелина около 1.8-2см, важното е да са еднакви на ширина. 
 
 
 
Вземете купичка с вода. Потопете си пръстите на ръцете.  

 
Смачакайте с длан всяко парче от тестото. След това с мокри пръсти избутвайте тестото от средата нагоре към края, все едно оформяте глинен съд. С мокри пръсти се оформя по-лесно гнездото, в което се слага крема. 
 
Дебелината не трябва да е повече от 2-3 мм, защото при печене тестото ще се надуе, но няма да се изпече добре, ако е по-дебело.  Може да използвате точилка, ако ви по-лесно, но с ръце е много приятно и забавно.
 
Разпределете ги във формичките или в гнездата на формата за мъфини. По желание може да сложите по една хартиена форма, за да ги извадите лесно след това. 

 
Напълнете ги с крем, но не повече от 3/4 до края на тестото. 
 
Изпечете ги за около 20 минути, до златисто. 
 
Охладете на решетка и поръсете с канела.  


Два важни съвета: 
 
📌В оригиналната рецепта се пекат на 250С, за 10-15 минути. Пробвах да пека по този начин, но на бутер тестото му трябва малко повече време за да излезе влагата от него, да се надигне и запече. При тези висока температура, рискувате да останат леко неизпечени отвътре. Затова препоръчвам да ги изпечете на малко по-ниска температура. 
 
📌Тестото е перфектно като грамаж точно за 10 сладкиша. Дозата на крема, която съм написала е също точно за 10 броя. Аз се подведох донякъде по пропорциите на рецептата, която следвах. Там пишеше, че дозата на крема е за 10-12 броя сладкиши с около 300г бутер тесто. Направих половин доза крем и си мислех да ползвам половината ролка бутер тесто за 6 сладкиша. Да ама не. Така, че направете 10 броя, за да не се чудите като мен в какво да сложите още 4 сладкиша, след като сте наредили останалите във форма за 6 мъфина. 😁
 
 

 
 

2 Comments

Paolina said…
Un dolce golosissimo, prendo nota! Tanti auguri di buone feste!
Maria said…
Grazie mille Lea! Tanti auguri a te!