Сладоледът с кисело мляко е един от домашните сладоледи, които най-много обичам - свеж, кремообразен, мек, с типичния вкус на замразено кисело мляко! Прекрасен десерт по всяко време на годината. Чудесен е за поднасяне като самостоятелен десерт или в компанията на различни тарти с плодове.

Уникална, бърза и лесна наслада! Приготвя се за няколко минути, без машина за сладолед, просто чрез смесване на три съставки - цедено кисело мляко, кондензирано мляко, което замества добавянето на захар и разбита сметана! 


Охлаждате във фризера и млечния сладолед е готов за сервиране по хиляди различни начини! По-надолу съм ви дала няколко идеи как да го разнообразите.

Може да му добавите натрошени парченца шоколадови бисквити, парченца шоколад, карамелов сос или плодов топинг. 

Може да си направите Коледна версия, като му добавите натрошени канелени бисквити и смес от парченца ябълки, стафиди и орехи. Мммм. Отивам да забъркам още една доза. 😍

Продукти:
(за малко повече от 1л. сладолед)
 
400г животинска сметана за разбиване 36%  
350г подсладено кондензирано мляко (1 опаковка)
300г цедено кисело мляко 10%
1 ч.л. ванилов екстракт
 


Начин на приготвяне: 

В купа разбийте сметаната с помощта на електрически миксер, докато сместа стане компактна и пухкава.

Добавете кондензираното мляко, ванилията и киселото мляко и започнете да разбърквате внимателно всичко със силиконова бъркалка, като правите движения отгоре надолу, за да запазите въздуха в сметаната. 
 


Изсипете сместа в стъклена форма или пластмасова кутия с капак, заравнете с лъжица и поставете във фризера за поне 8 часа или докато замръзне напълно. 

📌Когато дойде време за сервиране, го извадете от фризера за 15-20 минути да се отпусне, оформете го на топки с лъжица за сладолед и го сипете в купички. На този сладолед му е нужно малко повече време да се отпусне и да стане чудно кремообразен, тъй като в киселото мляко има повече вода. Това не трябва да ви притеснява изобщо, защото не се отразява на прекрасния му млечен вкус. 

 

0 Comments