Финансиe са типични френски кексчета, с наситен и завладяващ аромат на препечно масло и бадеми, с плитка правоъгълна форма.  

Идеални за закуска, за следобедния чай и разговор с приятели. Финансие са перфектната комбинация от простота и кулинарна изтънченост. Правоъгълната форма на кексчетата напомня за златно кюлче, а името им буквално означава "финансист". Така стигаме до произхода им.  

Историята разказва, че рецептата е направена за първи път в края на 19-ти век в квартала на Парижката фондова борса, когато един търговец създава този малък сладък подарък за бизнесмени, които всеки ден минават покрай магазина му. 
 
Ароматът, в допълнение към формата, потвърждава цялото му просто богатство: лешниковото масло и бадемовото брашно обогатяват вкуса и аромата на тези малки съкровища, приготвени от бадемово брашно, захар и яйчен белтък.
 

Ако са ви останали белтъци и се чудите какво да ги правите, воала...направете си финансие. Сигурна съм, че няма да останете равнодушни към вкуса и аромата им. Ефирната и деликатна текстура на тези кексчета ги прави идеални за похапване. 
 
Но ако никога не сте ги опитвали, знайте, че финансие са завладяващо художествено платно, което можете да украсите с  различни вкусни съставки и пълнежи, за десерт, на който наистина е трудно да откажете. 
 

Не е задължително да приготвите финансие в правоъгълна форма. Може да ги адаптирате към формичките за кексчета или мъфини, които имате - кръгли, крадратни, овални. Тестото е много меко и смътно напомня на мадлените. 

Най-важния елемент, който отличава тези кексчета от всички останали е лешниковото масло или  beurre noisette, както го наричата французите. Лешниковото масло, не е нищо повече от разтопено масло, на слаб огън, до получаване на кафяв цвят, напомнящ този на лешниците и интензивен ядков аромат на самото масло. 

Няма нищо сложно в приготвянето им, даже са супер прости. Не ви е нужен миксер дори, за да ги приготвите, така, че нямате оправдание, да не ги пробвате. Освен това, също като мадлените са много удобни за сутрешна закуска, която сте приготвили от вечерта и само изпичате на сутринта. 

Какво по-хубаво от това?

Продукти: 
(за 7-8 броя финансие)
 
90г белтъци (2-3 броя)
60г краве масло 82% масленост
40г бадемово брашно (или смлени бадеми)
30г бяло брашно 
30г захар 
20г мед (или захар, ако нямате мед)
кората на 1/2 портокал (или портокалова есенция на д-р Йоткер)
1/4 щипка сол (просто няколко кристалчета)
 
шепа цели бадеми или филирани за украса 
 
Варианти за гарниране(снимки най-долу в рецептата): 
👉50г шоколадови капки (или шоколадов карамел на капки) + 30г натрошени орехи 
👉50г бели шоколадови капки (или ситно нарязан бял шоколад) + 30г сушени червени/черни боровинки или череши + 10г филирани бадеми 
👉50г замразени горски плодове, малини или касис.
 


Начин на приготвяне: 

Сложете кравето масло в малка тенджерка или казерола. Загрейте го на котлона, на среден огън и го оставете да се готви, докато започне да покафенява и да се усеща аромат на запечено масло и ядки. Ако е необходимо леко намалете още котлона. Не трябва да се пържи и прегаря бързо, а по-бавно. 
Това на френски се нарича "beurre noisette", което в превод означава "лешниково масло". Някои го знаят също, като "препечено масло". Вкусът на това масло е уникален и именно той прави малките финансие завладяващи.

Прецедете готовото масло в чиста купа, с помощта на цедка или тензух. Целта е да се отделят препечените частици масло, за да не попаднат в тестото. 

Оставете го настрана да се охлади до 35-40 С. Като го свалите от огъня, температурата е над 120С. При мен се охлади за около 10-тина минути. 
Добавете портокаловата кора или есенция и меда и разбъркайте. 

📌Добавянето на аромат не е задължително. Някои източници посочват да се сложи ванилия, но ароматът на препечено масло е толкова силен, че ванилията буквално се губи. Единственият аромат, който се допълва с аромата на масло е точно портокал. Може би ром би им подхождал също. Дори да не сложите нищо, не се притеснявайте, достатъчно вкусни и ароматни са. 

В купа смесете сухите съставки - брашното, бадемовото брашно и захарта. Разбъркайте ги да се смесят. 

В трета купа сложете белтъците. Разбийте ги с телена бъркалка, докато се поразпенят, но не е нужно чак да побелеят.

След като маслото се охлади го добавете към сухите съставки и разбъркайте енергично, за да се смесят добре и да не останат бучки. 

Добавете белтъците към останалите съставки и разбъркайте, колкото да се смесят. Покрийте купата със стреч фолио (домакинско фолио) и я приберете в хладилника най-малко за 2 часа, а най-добре за цяла нощ. 
 
📌Сместа може да престои в хладилник максимум до 48 часа, преди да се изпече. 

На сутринта включете фурната да загрява на 190С. 
 
Пригответе си формата за печене на финансие, на мъфини или на правоъгълни кексчета. Ако е силиконова не е нуждо да я мажете с нищо, но ако е метална, намажете леко гнездата с краве масло. 

Извадете сместа от хладилника. Вземете един еднократен пош (може многократен, ако нямате друг), или найлонова торбичка от 1 литър, от тези за фризер. Обърнете краищата навън, около 4-5см. Сложете торбичката (поша) в една голяма чаена чаша и с помощта на силиконова бъркалка изсипете сместа. 
 


Отрежете връхче от единия край, около 1см да е широко и шприцовайте сместа във формичките, като ги пълните на 5мм от ръба. Имайте предвид, че почти не се надигат при печене, което е нормално, предвид, че няма набухвател.  

Ако ползвате форма за мъфини или кексчета ги напълнете до средата, за да могат да се изпекат добре. 

Поръсете ги с нарязани на дребни парченца бадеми или с филирани бадеми. Не е задължително да ги поръсвате с каквото и да било, но стават още по-вкусни.

Изпечете за около 15-20 минути, до златисто. Не ги препичайте твърде много, за да не ги изсушите. 

Изчакайте 5 минути да се охладят във формата, след което ги извадете и сложете върху решетка, да се доохладят. 

Може да ги съхранявате до 2-3 дни в хладилник или на хладно място, ако ви се наложи. 
 
Ако се интересувате как изглежда формата за финансие, ви оставям линк. Освен за финансиери, формата е удобна за малки кексчета, мюсли барове и индивидуални омлети.


Варианти: 
 
Финансие с шоколадов карамел и орехи

Финансие с бял шоколад, сушени червени боровинки и бадеми
  
 
Финансие с горски плодове или касис
 
📌За финаниерите с горски плодове, извадете плодовете от фризера минута-две преди да ги сложите във фурната. Оваляйте ги предварително в малко брашно и ги разпределете върху тестото. Не прекалявайте с количеството. Горе долу по 1 с.л. на мъфин или формичка. Изпечете както и при другите варианти. 
Ако ползвате пресни плодове, ги измийте и подсушете добре. Сложете плодовете точно преди да сложите финансиерите във фурната.

Източници: Il grande manuale del pasticiccere и French Pâtisserie - Ferrandi School of culinary arts Paris
 

2 Comments

Галя said…
Здравей Мими! Прекрасни кексчета! Направих ги в една форма за мини мъфини, която не бях пробвала досега и се получиха големи сладурчета(по-точно малки:) Изкушаваш ме и с френския бадемов сладкиш амандие, сигурна съм,че и той е страхотен.
Топли прегръдки от мен!
Maria said…
Здравей Гале! Сърдечно благодаря за милите думи. 😘❤️ Сигурна съм,че Амандие ще ти хареса. Опитай също мадлените. Може да ги направиш в същата форма като финансие. Много са вкусни. Особено топлички са разкош и свършват за минути. 😁😍