Чевапчици са малки, сочни и много вкусни кебапчета, традиционни за страните от Западните Балкани. Едва ли има човек, който да е ходил в някоя от тези страни и да не е опитал най-разпространената след бюрека, улична храна. 

Вкъщи сме фенове на всички видове кебапчета независимо дали са сръбски, босненски, хърватски, турски, румънски или български. Кебапче ли е не му прощаваме. 😁

Тази година не успяхме да идем към Сърбия и Хърватия, а в Лидл отдавна не са пускали чевапчици, затова решихме да си ги направим сами вкъщи. 
Не е трудно, просто си отделете място в хладилника за купата, където месото да зрее. Обещавам ви, че ще останете доволни от крайния резултат. 

Произходът на чевапи датира от времето на експанзията на Османската империя на Балканите.
Терминът Чевапи (Cevaci) произлиза от персийската дума кебап. Наричат ​​ги още чевапчици (Cevapcici), което може да се преведе като малки кебапчета. 

Смята се, че за първи път са приготвени в град Лесковац, Сърбия, като са използвали смес за плескавица (традиционно голямо плоско кюфте). Средата на 18 век стават популярни в Белград, а оттам и в другите части на Балканите. 

В България си имаме кебапчета, румънците имат мичи, турците си имат кебап. Разликата между всички са използваните подправки и техния размер.

Освен месото и солта, содата за хляб е третата по важност съставка в чевапи, защото придава на сместа повече мекота. Много важна стъпка в приготвянето на месото е да се остави да узрее. Може да го оставите само за 12 часа, но ако имате възможност и го оставите 60-72 часа, няма да има нужда от никакви допълнителни подправки. 

Толкова вкусни стават чевапчиците. Важно условие е да ползвате хубаво месо, което вие сте смляли или са ви смляли в месарски магазин. 

📌В готовите кайми обикновено има консерванти и сол, които могат да променят вкуса на чевапчиците.

Както и у нас, в страните от Западните Балкани, чевапи е улична храна и традиционно се сервира в плоска питка наречена лепиня или сомун. В питката се слага нарязан суров лук и айвар. Вместо айвар може да сложите щедро количество каймак. Уникално вкусно е!


 Продукти: 

1 кг телешко или свинско месо (може смес от двете) 
15г сол
2г сода бикарбонат
100мл студена вода
2-3 с.л. олио
 
За допълнително овкусяване: (абсолютно не са задължителни) 
2 скилидки чесън, пресован
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер



Начин на приготвяне: 

Почистете месото от жилите. Смелете го два пъти на едро или средно. Добавете му солта, содата и студената вода. Омесете го добре на ръка, така, че да поеме всичката вода. 
 


Изравнете го в купата и го полейте отгоре с олио. 
 


Покрийте го добре със стреч или алуминиево фолио и го приберете в хладилник.
 
След 12 часа премесете сместа. Повторете премесването на всеки 12 часа следващите 60 часа. 
Т.е сместа трябва да зрее в хладилник за 2 дни и половина, като на всеки 12 часа я премесвате и покривате добре. 

След това добавете по желание малко подправки, от описаните по-горе, но и без подправки, месото е много вкусно след като е узряло. 
 


Вземете пластмасова бутилка от вода или сок с по-малък диаметър на отвора. Срежете я през средата, ако е от 1.5литра, или само дъното, ако е от 0.5л. 
Напълнете я с каймата. Измислете си някакво бутало, с което да избутате сместа през отвора на бутилката. Аз използвах висока стъклена чаша, която ми пасваше на диаметъра на бутилката, но вие може да измислите друго. 


Така ще получите дълги рулца, от които по-късно ще оформите чепавите. 
 


С остър нож или ножица срежете рулцата, за да се получат малки чевапчици. 
 


Загрейте добре скарата и ги изпечете по около минута от всяка страна. 

Сервирайте ги с меки питки лепиня, пресен лук и айвар или каймак (крема сирене).
 
Рецептата за питки лепиня, може да видите ТУК
 


 

0 Comments