Мадлените са една от иконите на традиционното френско сладкарство. Затова ще ви пренеса във Франция, за да ви споделя рецептата за тези малки сладки във формата на мидена черупка и с традиционна гърбица, които много обичам. Леко хрупкави краища и мека изпълнена с аромати среда.😍


Откакто си купих форма за мадлени изпробвах повече от 10 рецепти - на известни френски, италиански майстори сладкари, от различни френски списания и блогъри. Така стигнах до най-добрата според мен. Тази, на един от най-известните френски шеф готвачи Сирил Линяк. Въпреки, че като цяло рецептите си приличат много. Разликите са в количеството масло и захар, в ароматите и начина на изпичане. Всъщност и аз леко намалих захарта от оригиналната рецепта, но ако обичате много сладките десерти, може да сложите цялото количество.

Мадлените се приготвят много бързо и лесно, не са нужни никакви усилия и познания, но са толкова елегантни и красиви. Приготвят се от брашно, яйца, масло и аромати. Има само няколко специфични момента в приготвянето им, ако ги спазите ще се насладите на най-вкусните мадлени за закуска.



Перфектната мадлена има голяма, издута гърбица в средата и златисти, препечени крайчета. 

За да получите такава гърбица основна роля играе термичния шок. Което ще рече, че тестото за мадлените трябва да е студено, от хладилника, в момента преди да го сложите да се пече. Затова ви препоръчвам ви да си приготвите тестото предната вечер, да престои в хладилника, а на сутринта само да го изпечете. 

Бонусът е, че така ще имате бърза и много вкусна закуска само за 20 минути! Докато приготвите кафето или капучиното, ароматът на прясно изпечени мадлени ще се носи из цялата кухня.
Ако бързате, оставете тестото да престои в хладилник за поне 2 часа.


Мадлените се надуват по време на печене, тъй като газовете се разширяват с повишаването на температурата във фурната. Формата на калъпа влияе на традиционния вид и изпичането на мадлените. Тъй като формите са по-дълбоки в средата, краищата на печивото се изпичат по-бързо, а средата се надува повече. 

Някой сладкари обичат да ползват разтопено и леко препечено масло, защото дава допълнителен аромат на мадлените. 

Най-трудното нещо в приготвянето на мадлени е да си купите форма за печене. Всъщност и това не е толкова трудно, защото като напишете "форма за мадлени" и ще ви излязат доста опции. Скоро видях, че и в Метро продават силиконови и не са скъпи изобщо. 

Според някои сладкари металната форма е за предпочитане, но в крайна сметка, едва ли ще отворите сладкарница за мадлени, че да има такова значение. Моите ги правя в силиконова форма и съм много доволна от резултата. Една тава свършва за няколко минути. 😇

Давам ви доза за 9-10 мадлени. Повечето домашни форми за мадлени са с такава бройка. Освен това мадлените са най-вкусни, докато са топли или пресни, въпреки, че някои твърдят обратното. А и толкова лесно се приготвят, че може да си ги приготвите бързо-бързо без много усилия.  


И накрая да добавя, че докато си купите форма, може да ползвате метални или силиконови формички за мъфин, като ги напълните до половината, не повече. Така няма да имате извинение, че не може да ги опитате, ще се убедите в прекрасния им вкус и в инвестицията за форма за мадлени. 😍


Продукти: 
(за 9-10 броя) 
 
1 яйце Л (60г)
60г кристална захар(аз слагам 40-45г)
5г течен мед 
65г бяло брашно
3г бакпулвер (1/3 пакетче от 10г)
60г краве масло 82%
кората на 1/2 портокал (или лимон)

пудра захар за поръсване (по желание)
 


Начин на приготвяне: 

Разтопете маслото в малка казерола или друг съд, до 70С. Може да ползвате и МВ фурна. Ако нямате термометър може да се ориентирате, по това, че като се разтопи маслото и се отдели суроватката, значи е готово. Добавете към него ситно настърганата кора от портокал или лимон. Така ще се ароматизира добре сместа. Оставете настрани да се охлади. 
 
Пресейте брашното и бакпулвера. 

В купа сипете яйцето, захарта и меда. Разбийте ги на ниска скорост с миксер(за 1 минута) или телена бъркалка(1-2 минути). Аз ползвам телена бъркалка.
 
 
 
След това прибавете брашното с бакпулвера на два пъти и разбъркайте с телена или силиконова бъркалка, колкото да се смесят добре, без да останат бучки.
 

 
Добавете кравето масло с ароматите и разбъркайте. 
 


Получава се леко течна, гладка и хомогенна смес.


 Изсипете сместа в еднократен, найлонов пош. 

 
И я затворете добре с телче. Приберете я в хладилника за 2-3 часа, най-добре за една нощ. 
 


На сутринта извадете поша. Ще видите, че сместа се е сгъстила, което е нормално защото има краве масло. 

През това време загрейте фурната на 160С, с вентилатор.
 
Ако имате метална форма я намажете с масло. Ако ползвате силиконова форма, може да я намажете, но не е задължително. Лично аз я намазах само първия път.

Отрежете края на поша и я разпределете между формичките, като ги напълните почти до ръба на гнездото. Пробвах да ги пълня на 2/3, както съветват някои автори, но най-хубави се получават, като се напълнят до горе.
 
Сложете ги във фурната. Понеже моята форма е силиконова я поставям върху метална скара, с която я пъхам във фурната. Може да ползвате и скарата на фурната за целта.  
 

 
📌Ако ползвате метална форма, може да разпределите сместа още преди да я сложите в хладилника, да покриете тавата с фолио и да я оставите в хладилника за през нощта. След това директно слагате във фурната.
 
Изпечете ги до златисто за около 12-13 минути. 
 
 Охладете ги на решетка. 

Поръсете ги с пудра захар и ги сервирайте. Топли са просто уникални, но и студени са много вкусни!
 


 Източник: La patisserie - Cyril Lignac

2 Comments

Federica Simoni said…
wow che buone!!!! Un abbraccio
Maria said…
Grazie di cuore Fede! Un abbraccio.